Državni zbor na pravkar končanem glasovanje ni potrdil interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Za je glasovalo 43 poslancev, medtem ko bi bilo za njen uspeh potrebnih 46 glasov.

Proti interpelaciji so glasovali vsi poslanci SDS in NSi, štirje od osmih poslancev SMC, dva od treh poslancev SNS in poslanec DeSUS Robert Polnar. Interpelacijo pa so poleg vseh poslancev LMŠ, SD, SAB in Levice podprli še trije poslanci SMC, in sicer vodja poslanske skupine Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in Gregor Perič, ter Jurij Lep iz DeSUS. Odsotni so bili poslanec SMC Dušan Verbič, poslanec SNS Dušan Šiško, oba poslanca narodnih skupnosti ter kar trije poslanci DeSUS - Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Ti trije poslanci, ki so bili, kot se je danes izkazalo, jeziček na tehtnici, tako niso sledili včerajšnji napovedi stranke DeSUS, da interpelacijo podprejo.

Sluga: Kultura je interpelirana že celo leto

V maratonski dvodnevni razpravi, ki je bila polna medsebojnih obtoževanj in osebnih diskreditacij, so vlagateljice interpelacije ministru očitale neprimeren odnos do kulture in medijev. Očitke so nanizale v desetih točkah in med njimi izpostavile neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov, odgovornost za zastoj filmske produkcije, deložacijo nevladnikov na Metelkovi v Ljubljani, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah, pomanjkanje dialoga ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Predstavnica predlagatelja Violeta Tomić (Levica) je danes ocenila, da bi morali že samo zaradi sovražnega odnosa Simonitija do kulturnikov podpreti interpelacijo. Po njenih besedah smo priča vzpostavljanju paralelne države in njenemu zapiranju v kletko enoumja. Jerca Korče (LMŠ) je opozorila, da koalicijo v kulturi moti predvsem kritična misel, katero skušajo utišati, Marko Koprivc (SD) pa je vladi očital napad na medije v slogu Donalda Trumpa in Viktorja Orbana. Kritiki ministra se je danes pridružila tudi vodja poslancev SMC Janja Sluga, ki je med drugim dejala, da je »kultura interpelirana že celo leto« in poudarila, da je nobena koalicijska pogodba in nobeni pritiski ali grožnje z zamenjavo ne morejo prisiliti, da ne bi glasovala po svoji vesti in da bo interpelacijo podprla.

Koalicija opozorila na rekorden proračun za kulturo

Minister je vse očitke predlagateljev zavračal, svoja stališča v odgovoru na interpelacijo pa spisal na kar 130 straneh. Koalicijski poslanci so v njegov bran izpostavljali predvsem dejstvo, da je uspel v letošnjem letu zagotoviti rekordni proračun za kulturo v višini 237 milijonov evrov, kar je 47 milijonov evrov več kot lani. Zavračali so tudi navedbe opozicije o nesvobodnih medijih in pritiskih na novinarje, v primeru odvzema statusa samozaposlenega raperju Zlatku poudarjali, da gre za običajen upravni postopek, ki je sicer po sodbi sodišča v ponovni obravnavi na ministrstvu, v primeru nevladnikov na Metelkovi pa, da ne gre za deložacijo.

Simoniti je na očitke večkrat odvrnil, da ni nikoli rekel ali izkazal, da sovraži kulturo, ter da gre za floskulo, ki jo ponavljajo v opoziciji. »Vsi vedo, da delam v dobrobit slovenske kulture,« je poudaril. Jure Ferjan (SDS) je izpostavil rekorden proračuna za kulturo, zagotovljena intervencijska sredstva za kulturnike, da je bilo za socialno pomoč kulturnikov namenjenih 19 milijonov evrov in prednostne investicije v kulturi, kot sta prenova SNG Drama in ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Poslanec SDS Boris Doblekar pa je obsodil »nekulturni politični boj v DZ« in v njem prepoznal težnjo opozicije po prevzemu oblasti.

Več poslancev SDS je ob tem menilo, da je opozicija pozabila, kaj je počela s področjem kulture do danes, in kaj vse je zavozila. Prav tako so bili kritični do določenih umetnikov in njihovega dela ter so obsodili akcijo postavitve z rdečo barvo politih miz pred ministrstvom. Jožef Horvat (NSi) pa je obžaloval, da na interpelaciji ni bilo govora o kulturi, ampak, da je šlo »za kulturni boj proti ministru, ki izhaja iz osovražene politične opcije desno od sredine in iz drugega svetovnega nazora«.

Tanko Nemca včeraj nagnal iz dvorane

Sejo je v sredo zvečer zaznamovala daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom iz SDS, ki je tedaj vodil sejo. Tina Heferle (LMŠ) je opozorila na »politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi« raperju Zlatku in ministru očitala, da je »samovoljno zaustavljal izdajanje odločb za upravičence do kritja socialnih prispevkov iz proračuna«.

Ker z njegovim odgovorom ni bila zadovoljna, je zahtevala repliko, ki pa je prevedla do nesoglasja s podpredsednikom DZ Jožetom Tankom. Nesoglasja so se stopnjevala, saj se v opoziciji niso strinjali s Tankovim načinom vodenja seje, Tanko pa je ocenil, da ga je poslanec Nemec medtem razžalil, zato ga je napotil iz dvorane. Po uro in pol dolgem premoru, med katerim je potekal posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču, so sejo nadaljevali in jo nato ob 22. uri prekinili.

Seja je bila znova prekinjena danes dopoldne, po uri in pol razprave. Minister Simoniti je namreč po vroči debati s poslancem LMŠ Aljažem Kovačičem glede ustanovitve muzeja osamosvojitve zapustil sejo, kar je še posebej razburilo poslanca SD Matjaža Nemca in poslanko Levice Violeto Tomić, ki sta zahtevala, da podpredsednik DZ Branko Simonovič sejo prekine. Minister se je kmalu vrnil, a je čez nekaj minut znova prišlo do incidenta zaradi poslovnika, zato je predsedujočemu prekipelo in je sejo prekinil za 15 minut.

Tretja neuspešna interpelacija ministrov v 14 dneh

Simoniti je tretji minister v zadnjih dveh tednih, ki je prestal interpelacijo opozicijskih strank. Pred njim sta jo prestala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za delo Janez Cigler Kralj. V mandatu aktualne vlade so bile lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, ker je pred tem odstopila.