Hrastnik do leta 1990 sploh ni imel doma za starejše, zdajšnji dom pa so uredili v dijaškem domu. Zato je pismo o nameri gradnje novega doma starejših, ki so ga v torek podpisali v Hrastniku, za kraj skoraj zgodovinsko. Pismo so podpisali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, župan Marko Funkl in direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar.

Novi dom bo stal na Leši, kjer je občina lani od Rudnika Trbovlje - Hrastnik v zapiranju kupila zemljišče. Začela se je tudi izdelava idejne zasnove. Poteka priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta ter dokumentacije za pripravo gradbenega dovoljenja. Celotna dokumentacija bo zaključena do marca prihodnje leto. Do takrat mora tudi Rudnik Trbovlje - Hrastnik urediti zapiralna dela, ki zajemajo cesto do lokacije gradnje. Cesto do novega doma bo zgradilo infrastrukturno ministrstvo. »Gradnja doma naj bi stekla čez približno leto dni, končali pa naj bi jo v enem letu,« je še dejal župan Marko Funkl. Dokončanje do leta 2023 je v skladu z načrtovanim črpanjem sredstev iz sklada ReactEU.

Oddelek za demenco

Ocenjena vrednost projekta je 11 milijonov evrov. V novi stavbi bo po načrtih 132 mest. Dom bo pridobil tudi nekaj storitev, katerih pomanjkanje jih je pestilo leta. V projekt novega objekta je vključen del, namenjen bolnikom z demenco. Pojav te je tudi v Zasavju zadnja leta v opaznem porastu, na kar je treba vsekakor računati v prihodnje in zagotoviti ustrezne prostore, dovolj mest in ne nazadnje zadosti usposobljenega kadra. Kot ocenjuje direktor Kopušar, bodo načrtovane zmogljivosti za zdaj zadostovale.

Občina je zagotovila dodatna sredstva za popravek prostorskega načrta. Za prihodnje leto računajo tudi, da bo urejeno gradbeno dovoljenje. Kaj bo po zgraditvi novega objekta s stavbo, v kateri je od začetka devetdesetih let sedanji dom starejših, še ni znano.