Mlada španska vrsta je naredila prvi korak na poti do ubranitve naslova evropskega prvaka. V Mariboru je bila za razred boljša od slovenske zasedbe in jo premagala s 3:0 (0:0). Gostitelji so bili kljub veliki želji in borbeni predstavi daleč od morebitnega presenečenja, saj je bila kakovostna razlika na igrišču preprosto prevelika.

Prvi tekmec slovenskih upov na njihovem premiernem evropskem prvenstvu bi bil težko zahtevnejši in uglednejši. Španija je v Ljudskem vrtu z mladimi zvezdniki iz slovitih klubov, kot so Roma, Milan in Barcelona, ter z izkušnjami iz najmočnejših evropskih klubskih tekmovanj hitro razblinila dvome, zakaj se uvršča v najožji krog favoritov za končno zmago na turnirju. Tehnično vrhunsko podkovana zasedba selektorja Luisa De la Fuente je že kmalu zagospodarila na igrišču, s številnimi kratkimi podajami in pritiskom na napadalni polovici pa tekmecu le redko pustila do žoge. Ob pogostem obleganju vrat je sicer naletela na disciplinirano obrambo Slovenije, ki pa ni bila nezmotljiva. Prvo večjo napako je napravila v 17. minuti, ko je po podaji Brahima Diaza pozabila na hitrega Abela Ruiza, vendar se je ob njegovem strelu z bližine z atraktivno obrambo izkazal Igor Vekić. Slovenci so ob le 28-odstotni posesti žoge priložnost za vodstvo iskali v protinapadih, a bili ob nekaj redkih polpriložnostih nenevarni za vrata petkratnih evropskih prvakov.

Španci so sicer prvih 45 minut napadali predvsem po desni strani, po prihodu iz slačilnice pa so igro preselili še na drugo stran igrišča, kjer se je razigral kapetan Marc Cucurella. Igralec Getafeja je najprej v 53. minuti podal v kazenski prostor do Javija Puada, ki je s silovitim volejem s 16 metrov premagal Vekića, minuto pozneje pa je po njegovi podaji na 2:0 povišal še Gonzalo Villar. Slovenija je v nadaljevanju zaigrala napadalneje, a bila nemočna v poskusih, da zasuka izid. Najlepšo priložnost za znižanje zaostanka je zapravil Timi Max Elšnik, ki je bil z 12 metrov za las nenatančen. Tekmo so igralci selektorja Milenka Ačimovića končali brez strela v okvir španskih vrat in z visokim porazom, potem ko je v izdihljajih končni izid 3:0 postavil Miranda.

»To je bila težka tekma proti perfektni Španiji. Fantje so dali od sebe 120 odstotkov. V prvem polčasu smo se z njimi kosali zelo dobro, v drugem pa so izkoristili priložnosti in nas kaznovali, kar je spremenilo potek tekme. A svojim igralcem nimam kaj očitati, ne nazadnje so igrali proti evropskim prvakom in vsi smo lahko videli, kako kvalitetna ekipa so. Neverjetno je, kako hitro kaznujejo napake in sistematično prehajajo v protinapade. Niso le dobra, temveč ena najboljših mladih reprezentanc na svetu,« je ocenil Milenko Ačimović. »Predvsem na začetku smo bili v manjšem krču, kar se nam ne bi smelo zgoditi. Tu se je videla njihova individualna kvaliteta. Proti koncu prvega polčasa smo pritisnili v napadu, a kar smo prikazali, je bilo preprosto premalo. Tega se moramo zavedati. Morda smo v nekaterih situacijah odreagirali preveč nervozno in bi morali zadeve umiriti,« pa je priznal slovenski vezist Adam Gnezda Čerin.

Slovenci veliko časa za premlevanje poraza nimajo, saj jih že v soboto čaka druga tekma na prvenstvu, na kateri se bodo v Celju pomerili z reprezentanco Češke. Ta je v sredo v knežjem mestu remizirala proti vrstnikom iz Italije (1:1), ki so obračun sicer končali z le devetimi igralci na igrišču. »Poraz moramo hitro pozabiti in se regenerirati. Nič še ni izgubljenega. Pred nami sta še dve tekmi in priložnosti za dve zmagi. Upamo na najboljše,« optimističen ostaja Dejan Petrović.

Evropsko prvenstvo do 21 let, skupina B: Slovenija – Španija 0:3, Češka – Italija 1:1 (0:1), sobota ob 18. uri: Slovenija – Češka, ob 21. uri: Španija – Italija, 30. marec ob 21. uri: Italija – Slovenija, Španija – Češka, vrstni red: Španija 3, Italija in Češka po 1, Slovenija 0.