Vlada je na današnji seji spremenila sistem protikoronskih ukrepov. Najbolj so izpostavili majhno spremembo glede trajanja policijske ure. Ta po novem traja med 22. in 5. uro. Sprememb pri poteku pouka ne bo.

Skrajšanje policijske ure je že pred dvema tednoma predlagal notranji minister Aleš Hojs, a vlada njegovega predloga tedaj ni sprejela. Uradno pojasnilo vladnega urada za komuniciranje se je glasilo, da Hojsovemu predlogu ni sledila strokovna skupina za covid-19. Sporočilo je v jasnejši kontekst prejšnji teden postavila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, ki je za Mladino pojasnila, da predloga niso sprejeli, saj skrajšanje omejitve gibanja za eno uro ne bi bistveno spremenilo ničesar. Logarjeva se je ob tem nagibala k popolni ukinitvi omejitve nočnega gibanja, ob predpostavki dovolj ugodnega epidemiološkega stanja.

Čeprav so ravnatelji in ravnatelji in ravnateljice osnovnih šol že prejeli okrožnico z ministrstva o šolanju po modelu C, sprememb pri obliki pouka ne bo. Na pristojnem ministrstvu pravijo, da je bila okrožnica izključno informativne narave.

Skladno z novimi epidemiološkimi številkami in vladnim semaforjem je vlada na današnji seji spremenila tudi barvo nekaterim regijam. Rdeče regije so po novem obalno-kraška regija, Koroška in Goriška. Sprememba pomeni, da bo potovanje v in iz teh regij omejeno. V rumenih regijah sprememb glede teras lokalov ne bo, kar pomeni, da ostajajo odprte. Epidemiološke razmere v Sloveniji se sicer zadnje dni zopet slabšajo. Poleg dviga povprečnega števila odkritih okužb v zadnjih sedmih dneh se zvišuje tudi število hospitaliziranih. Vlada je že pred današnjo sejo napovedala, da bodo vse bolnišnice v državi zopet sprejemale covidne bolnike. Za vstop v Slovenijo pa bo razen izjem potreben negativen izvid PCR-testa. Hitri antigenski testi ne bodo več zadostovali. Enako velja za prekinitev karantene.

Vlada je podaljšala ukrepe na področju postopkov zaradi insolventnosti do 30. junija 2021. Veljavnost, ki je zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil potekla ali potečejo od 16. aprila letos, se podaljša do vključno 31. decembra 2021. Podaljšali so tudi veljavnosti vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki potečejo od 16. novembra 2020 do 16. aprila 2021. In sicer od vključno 31. decembra 2021.

Do 30. junija 2021 pa so podaljšali izredno pomoč mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka.