Stranka Likud izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pričakovana zmagovalka včerajšnjih parlamentarnih volitev in ima možnost sestaviti tesno vladno večino, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki so jih objavili takoj po koncu glasovanja ob 22. uri po lokalnem času. Likud je dobil 32 sedežev v 120-članskem parlamentu, skupaj z blokom sorodnih strank pa 53 ali 54 sedežev, kaže povprečje rezultatov treh vzporednih volitev, ki jih je objavil časnik Haaretz.

Na drugo mesto se je z 18 sedeži uvrstil sredinski Yesh Atid (Prihodnost obstaja) Yarija Lapida, ki vodi blok proti aktualnemu dolgoletnemu premierju, ki mu sodijo zaradi korupcije. Ta izid je tako kot pri Likudu precej v skladu s predvolilnimi napovedmi.

Očitno pa se bo uresničila tudi napoved, da bo zavezništvo Yamina, ki ga vodi Naftali Bennett, odločilno za sestavo vlade. Napovedali so mu sedem ali osem poslancev. Če podpre Netanjahuja, bi ta skupaj s sorodnimi strankami torej lahko sestavil tesno vladno večino 61 poslancev, bo pa treba počakati na uradne rezultate, saj se je nekaj strank vrtelo okoli 3,25-odstotnega volilnega praga, ankete pa znajo v Izraelu tudi zgrešiti.

Če Yamina podpre protinetanjahujev blok, ki je zbral 59 poslancev, pa bi ta na papirju sicer lahko sestavil udobnejšo večino, vendar gre za stranke, ki jih sicer druži nasprotovanje aktualnemu premierju, so pa bistveno bolj pisane in nesorodne ter bi imele veliko težav s koalicijsko uskladitvijo. Bennett se v kampanji sicer ni opredelil za ta ali oni blok.

Rezultati vzporednih volitev tako nakazujejo, da niti četrte izraelske parlamentarne volitve v dveh letih niso postregle z jasnim zmagovalcem, ki bi sestavil trdnejšo vlado in končal obdobje politične nestabilnosti. Za končno oceno pa bo le treba počakati uradne rezultate. ba