Odvetniška zbornica Slovenije je namreč leta 2014 zavrnila vpis odvetniškega kandidata v imenik odvetniških kandidatov. Kandidat se je zoper odločitev pritožil na upravno, nato pa še na vrhovno sodišče, ki pa sta ga zavrnila. Zato je vložil ustavno pritožbo, ki jo je ustavno sodišče novembra 2019 zavrnilo.

Ustavni sodnik Čeferin je nato konec lanskega leta sodnike obvestil, da je v navedeni zadevi odločal pomotoma in da bi moral biti v njej izločen. Hkrati je predlagal, da se napako popravi. Čeferin je namreč kot član upravnega odbora odvetniške zbornice sodeloval že pri izdaji odločbe o zavrnitvi vpisa kandidata v imenik odvetniških kandidatov.

Ustavno sodišče bo tako zdaj o pritožbi odločalo znova. »Ponoven preizkus ustavne pritožbe bo opravil senat ustavnega sodišča v ustrezni sestavi ob upoštevanju sklepa o izločitvi sodnika,« so zapisali.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je 8. marca za medije povedal, da so tudi zaradi omenjenega primera na ustavnem sodišču prevetrili notranje nadzorne mehanizme, da bi v prihodnje preprečili napake z neizločitvami sodnikov. Navedel je, da je prišlo nehote do napake.