ZDA je včeraj popoldan pretresel drugi strelski pohod v manj kot tednu dni. Prejšnji teden je namreč 21-letnik v napadu na tri azijske masažne salone v Atlanti pobil osem oseb. Sicer je to že sedmi množični strelski pokol v ZDA letos.

Osumljenca prijeli

Kaj točno se je dogajalo v glavi moškega, ki je včeraj nekaj po tretji uri popoldan vstopil v samopostrežno trgovino verige King Soopers v mestu Boulder ter postrelil deset oseb, še ni znano. Na nič hudega sluteče nakupovalce naj bi se spravil z avtomatično puško. Osumljenca so še na kraju prijeli, po poročanju ameriških medijev je bil poškodovan. Na video posnetku, ki so ga predvajale lokalne televizije, je videti vklenjenega bradatega moškega v spodnjicah. Zdi se, da mu po nogi teče kri.

Vodja lokalne policije Maris Herold je potrdila, da je med žrtvami tudi 51-letni policist Eric Talley, ki je po klicu na pomoč prvi prišel na kraj streljanja, kar je bilo zanj usodno. V preiskavi sodeluje več agencij. »Ne bomo odnehali, dokler ne rešimo primera,« je sporočila in dodala, da bo prvotna preiskava zagotovo trajala vsaj pet dni.

Za las odnesel celo kožo

A če policija o podrobnostih molči, so za medije o paniki v trgovini in njeni okolici spregovorile priče. Včerajšnje množično streljanje je namreč povsem pretreslo sicer mirno skupnost Boulderja, ki leži 40 kilometrov severozahodno od Denverja. »Imeli smo občutek, da živimo v mehurčku. In zdaj je ta počil,« je za CNN dejal Ryan Borowski, ki je bil takrat v trgovini. »Imel sem občutek, da živim v najbolj varnem kraju v Ameriki, pa sem skoraj umrl, ker sem šel po čips in nekaj za piti,« še kar ne more verjeti, kako za las je šlo. Nikjer več ni varno, še razmišlja.

Na kraj so kmalu po začetku streljanja prihitele številne policijske patrulje in reševalne ekipe. Eni so skrbeli za ranjene, drugi so skušali na varno spraviti kupce, ki so se poskrili po različnih kotičkih. »V trgovini je bil takrat moj zet, zraven je imel svoji hčeri. Zatekli so se v garderobo nad lekarno, a je bilo deklici zelo strah, ker oblačila niso segala do tal. Panični sta bili, da jih bo strelec našel,« je za CNN povedal njun dedek, ki je bil v času začetka napada z vnukinjama na telefonu. Po eni uri skrivanja so jih prek strehe rešili policisti. »Česa takega ne bosta nikoli pozabili,« se boji dedek.

Znova o pravici do nošenja orožja

Kolorado je ena od zveznih držav ZDA, kjer je orožje razširjeno. Guverner Kolorada Jared Polis je tvitnil, da ima zlomljeno srce, ko spremlja dogajanje v Boulderju. Senator Michael Bennet je pozval k novim razpravam o pravici do nošenje orožja: »Že davno tega bi morali urediti, da smrtonosno orožje ne bi prišlo v napačne roke.«