V nedeljo je bilo po podatkih Sledilnika covid-19 v Sloveniji opravljenih 1842 PCR-testov, pozitivnih pa je bilo 290 oseb oziroma 15,7 odstotka testiranih. Prejšnjo nedeljo je bilo pozitivnih 205 testov. To pomeni, da se je povprečje novih primerov okužb na dan v zadnjih sedmih dnevih zopet povzpelo. Sedaj znaša že 820. Pogoj za vstop v rumeno fazo je povprečje 600 okužb v zadnjih sedmih dnevih. Od tega mejnika se zopet vse bolj oddaljujemo in približujemo rdeči fazi, ki se bo pričela pri povprečju 1000 okužb v zadnjih sedmih dnevih.

Povečalo se je tudi število hospitaliziranih, ki sedaj znaša 494. Od tega je v intenzivni negi 94 bolnikov oziroma en več kot dan prej. Umrle so 4 osebe.

Včeraj je bilo sicer opravljenih tudi 6491 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne teste so preverili še s PCR-testi. V Sloveniji je trenutno znanih 10.635 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani kot novost na področju cepiv povedal, da so v postopku odobritve cepiva CureVac, Sputnik V in Novavax. Ameriško cepivo Novavax se od dosedanjih cepiv loči po tem, da vsebuje protein in se približuje klasičnim cepivom, ki jih uporabljamo proti drugim boleznim. Cepivo Novavax je ob tem učinkovito 90-odstotno. Štrukelj pravi še, da kaže učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu virusa. Štrukelj ocenjuje, da bi bilo cepivo lahko hitro na voljo, a nima podatka, kdaj bo dobilo odobritev evropske agencije za zdravila. Dodaja, da pogodbe o dobavi tega cepiva EU tudi še ni podpisala.

Glede varnosti cepiva AstraZeneca se strinja z odločitvijo, da je cepivo varno. Pri povezavah cepiva z redkimi strdki v možganih pa izpostavlja, da naj bi šlo za manj kot en primer na milijon cepljenj. Za primerjavo je navedel kontracepcijske tablete, pri katerih je verjetnost nastanka strdkov tisoč na milijon oziroma bistveno več.

Če pričakovani odziv organizma na cepivo po 72 urah ne izzveni, naj posameznik pokliče osebnega zdravnika in mu pove, za kaj gre. Med morebitne znaki našteva hude glavobole, ki vztrajajo še teden dni, morda tudi zamegljen vid ali otežen govor. Ob tem pa je izpostavil, da v Sloveniji takšnega primera reakcije še ni bilo in tudi upa, da ga ne bo.

Pečan: Ne gre za izgubljeno generacijo

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan pravi, da s poukom na daljavo niso bili doseženi rezultati, kot so bili zadnja leta s klasičnim poukom. Hkrati pa izpostavlja, da situacija še zdaleč ni tako huda, da bi govorili o izgubljeni generaciji.

Povedal je, da se pri nekaterih učencih vidi, da pri pouku na daljavo niso sodelovali z enako zavzetostjo, kot so preostali njihovi vrstniki. Razlogov zakaj je do tega prišlo, je po njegovi oceni več. Tudi zaradi obremenjenosti staršev z delom, kar je zmanjšalo zmožnost za nadzor, da učenci tudi zares sodelujejo pri pouku.

Po besedah Pečana je bilo v prejšnjem tednu v šolstvu okuženih okoli odstotek in pol zaposlenih. Ob tem je dodal, da je v karanteni in samizolaciji več sto oddelkov po državi. V teh oddelkih pouk poteka na daljavo.

Glede nacionalnega preverjanja znanja Pečan ocenjuje, da je potrebna reforma. Ugotoviti bi morali, ali so način in rezultati dovolj relevantni in kvalitetni. Prepričan je, da se tudi sicer v Sloveniji preveč pozornosti posveča dobrim ocena, ki pa niso nujno pokazatelj resničnega znanja. Meni, da po tej poti ne bomo postali družba znanja. Kot možno alternativo zagovarja uvedbo sprejemnih izpitov, ki bodo ocenjevali znanje. S tem naj bi bila hkrati odpravljena diskriminacija učencev, ki imajo nižje ocena zaradi strožjih kriterijev njihovih učiteljev.