Kot nam je povedala prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, ki deluje v OZG Kranj in Zdravstvenem varstvu žensk, se prvi znaki menopavze pojavijo že nekaj let pred zadnjo menstruacijo. Predvsem gre za motnje menstrualnega cikla in tako imenovani predmenstrualni sindrom. Pred menopavzo postajajo menstruacije vedno bolj neredne, problem nastopi, če se pojavijo močnejše krvavitve, ki vodijo v slabokrvnost. Pri nekaterih ženskah mesečne krvavitve postanejo vse bolj šibke, ob tem občasno že občutijo vročinske valove.

Težave ne doletijo vseh žensk

Menopavzne težave so posledica usihanja delovanja jajčnikov in upadanja tvorbe spolnih hormonov, prvenstveno estrogena. Kot pravi prim. Lucija Vrabič Dežman jih glede na čas pomanjkanja estrogena delimo v kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne posledice odtegnitve. Najbolj znan simptom so vročinski valovi. Ženske v hipu zardijo, postane jim vroče, že naslednji trenutek pa jih spet mrazi. Ti valovi lahko trajajo od nekaj sekund do minute in se pojavijo le nekajkrat ali pa celo več kot 20-krat na dan in tudi ponoči. Drugi simptomi so pospešeno bitje in razbijanje srca, tiščanje pri srcu, nekatere ženske se pritožujejo tudi zaradi motenj razpoloženja.

Težave, ki nastanejo ob menopavzi, lahko zelo okrnijo kakovost življenja, vendar ga ne ogrožajo, poudarja prim. Lucija Vrabič Dežman in dodaja, da se v treh do petih letih po menopavzi pojavijo srednjeročne posledice odtegnitve spolnih hormonov, spremembe na rodilih in sečilih. Nožnica se skrajša, stanjša, postaja vse manj vlažna in elastična. »Ženske veliko tožijo zaradi suhosti nožnice, pekočih bolečin, izcedka in bolečih spolnih odnosov. Tem težavam pa se pogosto pridružujejo še pogosta vnetja sečil in nenehno uhajanje urina oziroma inkontinenca.«

A te težave ne doletijo vseh žensk. »Več kot polovica žensk preživi obdobje menopavze brez vseh težav, pri približno tretjini pa se simptomi pojavijo v hudi obliki. Trajanje težav med ženskami je različno. Povprečno težave trajajo od dve do pet let, lahko tudi dalj, le redko pa manj kot dve leti.«

Kako se spopasti z menopavznimi težavami?

Po mnenju prim. Lucije Vrabič Dežman je najprej smiselno obiskati ginekologa, ga prositi za nasvet in se dogovoriti za ustrezno zdravljenje. Vsako žensko je treba obravnavati individualno. Za različne ženske je zdravljenje in ukrepanje ob podobnih težavah lahko različno. Vsaka ženska se namreč razlikuje po zdravstvenem stanju, ogroženosti za določena obolenja, razvadah in načinu življenja.

»Nekaterim je priporočeno hormonsko zdravljenje, ki dokazano najbolj hitro in učinkovito odpravi vročinske valove, olajša nespečnost, nervoznost, vzpostavi čustveno stabilnost in v celoti izboljša kakovost življenja uporabnic,« pojasnjuje ginekologinja in dodaja, da to preprečuje tudi nekatere dolgoročne posledice odtegnitve estrogena.

Je pa seveda še druga skupina žensk, ki si raje pomagajo z zdravilom naravnega izvora, kot je izvleček korenike rastline grozdnate svetilke, ali si prehrano dopolnijo z ustreznimi prehranskimi dodatki s fitoestrogeni.

Prim. Lucija Vrabič Dežman svetuje

Ne odlašajte z obiskom ginekologa. Hormonsko zdravljenje je najbolj priporočljivo za ženske s težavami med 50. in 59. letom oziroma čim prej po menopavzi, saj imate največ koristi od njega prav v tem časovnem obdobju.

Pomagate si lahko z naravnimi učinkovinami, izogibajte pa se »bioidentičnih« hormonov, saj so to večinoma nepreverjeni pripravki neznane sestave in učinkovitosti z možnimi stranskimi učinki.

Nujna je redna telesna vadba, ki preprečuje tveganje za srčno-žilna obolenja in osteoporozo. Zmerno telesno vadbo je priporočljivo izvajati vsaj 30 minut na dan (ali 150 minut na teden), visoko intenzivno pa nekaj manj, nekje 75 minut na teden. Obetavni so tudi izsledki ukvarjanja z jogo in različnimi sprostilnimi tehnikami.

Pomembno je tudi, da jeste čim bolj zdravo, kar pomeni veliko zelenjave, sadja, pustih beljakovin in dobrih maščob, pametno pa se je izogibati sladkorju, kamor spadajo sladke pijače in živila z veliko maščobe.

Predvsem pa prim. Vrabič-Dežmanova izpostavlja, da se posvetite dejavnostim, ki vas veselijo, in si vzemite čas za vse prijetne stvari, ki vas osrečujejo in bogatijo. »Ne pozabite niti na svojega partnerja, saj usklajeni pari dokazano živijo dalj, so srečnejši in bolj zdravi. Po menopavzi je pred vami vsaj še tretjina življenja in ni vseeno, kako ga boste preživeli, zato so stvari v vaših rokah.«