Johannes Thingnes Boe je imel pred zadnjim dejanjem sezone le štiri točke prednosti pred rojakom Sturlo Holmom Laegreidom. V norveškem dvoboju za veliki kristalni globus je starejši Boe ohranil mirnejšo kri in četrtič postal kralj svetovnega pokala. To je njegova tretja zaporedna zmaga v tekmovanju. Za piko na i mu v vitrini manjka zlato odličje s posamične preizkušnje na svetovnem prvenstvu na Pokljuki.

V Östersundu je tako močno pihalo v vse smeri, da so organizatorji za dve uri prestavili spored zadnjega dne. V dinamični predstavi s skupinskim startom najboljših trideset tekmovalcev je drugo zmago v karieri vpisal Simon Desthieux, ki se mu je obrestovalo, da je pokril osemnajst tarč. »Leto 2021 je moje leto. Ni bilo enostavno nastopati v vetru, a sem izkoristil svojo priložnost in dal vse od sebe,« je povedal Simon Desthieux. Rus Edvard Latipov je zaostal za šest sekund in pol.

Tretjega mesta se je z vriskanjem v cilju razveselil J. T. Boe, ki je v skupnem seštevku zbral trinajst točk naskoka pred Laegreidom. Svetovni prvak s Pokljuke ni bil kos izzivu zadnje tekme, ki je prinašal več pritiska kot običajno. S štirimi zgrešenimi streli je bil na koncu osmi, roka pa se mu je na strelišču zatresla ravno v zadnjem poskusu, ko je dvakrat ustrelil v prazno. »Oddahnil sem si. Laegreid me je potisnil do roba mojih zmožnosti. Zavedala sva se, da bo svetovni pokal osvojil tisti, ki bo dobil interni dvoboj. Začetek je bil slabši, preobrat pa se je zgodil na tretjem streljanju, ko sem zadel vse tarče in zasukal ritem,« je dejal Johannes Thingnes Boe.

Z visokim sedmim mestom je letošnjo zimo zaključil najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak. Z mirnostjo na strelišču (zgrešil je dva strela) in konkurenčnim tekom se je trinajstič v sezoni prebil med najboljšo deseterico, kar je v skupnem seštevku zadostovalo za končno enajsto mesto. »Dolgo bomo pomnili zadnjo tekmo, ki je bila zaradi vetra izredno zahtevna. Želel bi si še boljšo sezono predvsem na svetovnem prvenstvu, kjer sem naredil vse, da bi osvojil tako želeno kolajno. Prostor za napredovanje ostaja. Želim si, da bi ostal zdrav in za prihodnjo zimo treniral in tekmoval še bolje kot letos,« je povedal Jakov Fak, ki mu je uspela četrta najboljša sezona v svetovnem pokalu. V primerjavi z lansko zimo je napredoval za tri mesta in bil znova najvidnejši slovenski predstavnik.

Velik preskok je uspel Mihi Dovžanu, ki je zbral več kot sto točk in se uvrstil na rep petdeseterice. Klemen Bauer po novoletni okužbi s koronavirusom ni več resno tekmoval, s skromno uvrstitvijo na 84. mesto se je moral zadovoljiti Rok Tršan. Obetavni Alex Cisar je osvojil prvih pet točk v karieri. »Z zadnjo tekmo moramo biti zadovoljni. Fak je bil ves čas v stiku z najboljšimi. Streljal je odlično in taktično. Njegova genialnost se kaže prav na strelišču. V vetru je unovčil izkušnje. Po koncu sezone smo lahko zadovoljni in z optimizmom zremo naprej,« je sklenil trener moške reprezentance Uroš Velepec. Biatlonci bodo novo sezono odprli ob koncu novembra v Östersundu.