Kranjski sistem za izposojo koles je letos prvič deloval tudi pozimi. Na MO Kranj menijo, da se bodo aprila temperature toliko povzpele, da bodo v sistem vrnili tudi 74 električnih koles, zaradi katerih sistem predstavlja največji elektrificiran sistem izposoje koles v Sloveniji. Kolesarske postaje za izposojo ima trenutno na 28 lokacijah. Na MO Kranj pa za letošnjo sezono napovedujejo tudi nekaj novosti. Občina bo v sistem izposoje namreč uvrstila dva trikolesnika, ki bosta na voljo na postajah pred vstopom v mestno jedro. »S tem želi MO Kranj omogočiti lažjo dostopnost ožjega mestnega središča gibalno oviranim ter lažjo dostavo manjših paketov najemnikom ali lastnikom objektov in s tem dodatno zmanjšati promet v mestnem jedru,« so zapisali v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca. Poleg tega pa bodo v sklopu gradnje parkirišča P+R (parkiraj in se odpelji z avtobusom ali s kolesom) na Zlatem polju postavili tudi novo postajo za izposojo koles z 20 ključavnicami.

»Vožnja s kolesom se je izkazala kot dobra rešitev v času epidemije, ko javnega prevoza nekaj časa ni bilo,« so prepričani v kabinetu župana. Opozarjajo, da se aprila odpira tudi sistem izposoje, povezan v mrežo Gorenjska.bike v drugih gorenjskih občinah, kjer je možna izposoja in vožnja tudi s kranjskim paketom KrsKOLESOM.

Cena ostaja polovična

»Tisti, ki se bodo letos na novo registrirali, in uporabniki, ki bodo podaljšali pakete, bodo deležni nespremenjene promocijske cene, torej 50-odstotnega popusta na pakete, ki za navadna kolesa znaša 12,5 evra, za e-kolesa pa 25 evrov,« pravijo na občini. Uporabnikom je na voljo tudi mobilna aplikacija mobiln.si app, ki na mobilnem telefonu omogoča preprosto registracijo, izposojo kolesa ter pregled uporabniškega profila.

»Ker imajo nekateri uporabniki težave pri izposoji oziroma vračilu koles, nekateri tudi pri uporabi električnih koles, so jim zdaj v pomoč promocijsko-izobraževalni filmi,« še dodajajo na občini. Prva dva, ki so ju pripravili, prikazujeta preprost način uporabe sistema ter izposoje navadnega in električnega kolesa, tretji film pa je namenjen spodbujanju uporabe sistema izposoje koles pri lokalnem prebivalstvu, dnevnih obiskovalcih ali zaposlenih v mestu, posredno pa tudi turistom različnih generacij. pe