Odzval se je na izjavo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je v soboto v pogovoru za medijsko skupino Funke zaostrila ton glede družbe AstraZeneca zaradi nižjih dobav cepiva proti covidu-19.

Šele ko bo družba izpolnila svoje obveznosti do EU, lahko začne dobavljati drugim državam, je poudarila von der Leynova in zagrozila z možnostjo prepovedi izvoza.

»Imamo možnost prepovedati načrtovan izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: Najprej izpolni pogodbo z Evropo, preden začneš izvažati v druge države,« je dejala von der Leynova. Britansko-švedskemu gigantu je očitala, da je v prvem četrtletju dobavil le 30 odstotkov od dogovorjenih 90 milijonov odmerkov cepiva. Povedala je tudi, da je EU podjetju AstraZeneca v petek poslala uradni dopis zaradi težav z dobavo.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v več političnih oddajah ocenil, da bi poskus »gradnje zidov« okoli proizvodnje cepiv škodil britanskim in evropskim državljanom, škodil pa bi tudi EU, ki je ponosna na spoštovanje vladavine prava.

Za Sky News je to označil tudi kot kontraproduktivno, saj proizvodnja cepiv temelji na sodelovanju. S tem bi EU spodkopala možnosti svojih državljanov, da bi imeli ustrezen program cepljenja, pa tudi drugim državam po svetu, je dejal. Meni, da bi to škodilo ugledu unije, ki bi to škodo kratkoročno težko odpravila.

Medtem ko se unija sooča s pomanjkanjem cepiv med tretjim valom pandemije in vnovičnimi omejitvami javnega življenja, so v Veliki Britaniji z enim odmerkom proti covidu-19 cepili že polovico odraslih, skoraj 27 milijonov ljudi. Samo v petek so cepili 711.156 ljudi.