Policisti, kriminalisti in forenziki so danes že tretji dan zapored prečesavali gozd med Polico in zaselkom Zgornje Duplice v občini Grosuplje. Povsod so bili policijski avtomobili, zapore. Gozd je bil prepreden s policijskim trakom, na rahli vzpetini, kjer se skozi vejevje lahko vidi skromno bivališče, so svoje delo opravljali forenziki v belih oblačilih. Uniformiranci so v »strelcih« prečesavali brežino iščoč dokaze strašnega zločina. Nepoklicane so vljudno, a odločno odgnali proč.

»Bil je pravi gospod. Že res, da je bil malo poseben in da je živel v gozdu, ampak nikomur ni želel nič slabega, tudi v napoto ni bil nikomur. Nekdo ga je udaril od zadaj. V glavo. Verjetno s topim predmetom. Gasilci so ga našli zvezanega. Ne vem, morda so ga zaradi denarja. Ne vem,« je bila prva sobotna informacija domačina, ki ni želel biti imenovan, o najdbi trupla pri Zgornjih Duplicah.

Preiskava še poteka

Osnovno informacijo je potrdila policija, domnevanja tudi sosedje. S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da kriminalisti na območju Grosuplja preiskujejo sumljivo smrt 77-letnika. »Intenzivna kriminalistična preiskava ta trenutek še vedno poteka, zato podrobnosti zaradi interesa preiskave in ugotavljanja vseh okoliščin smrti pokojnega širši javnosti še ne moremo posredovati oziroma jih bomo posredovali v prihodnjih dneh,« je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec.

Truplo 77-letnika so našli v petek okoli poldneva v neposredni bližini domovanja pokojnega sredi gozda. Živel je v nekakšnem z lesom obdanem zabojniku oziroma počitniški prikolici. Tudi okolica domovanja je polna manjših lesenih hišic. Po naših podatkih je bil res zvezan in s hudimi poškodbami glave.

Kdo bi se lahko znesel nad vaškim posebnežem, ki se je večkrat na dan odpravil s kolesom do Grosuplja, včasih pa vse do Ljubljane, domačinom ni jasno. Vedeli so povedati, da naj bi bil dogovorjen z nekom zaradi popravila nekega mopeda. Ker ga ni bilo ob dogovorjenem času na dogovorjenem kraju, je možakarja zaskrbelo in tako so prišli do nesrečneža v gozdu.

V vasi priljubljeni Slavc

Nekateri vaščani so precej prestrašeni zaradi dogajanja v njihovi neposredni bližini. »Čudne stvari se dogajajo. Pred nekaj tedni tisti umor samo na drugi strani hriba, zdaj še tole. Iz hiše si ne upam, morda se bom kar k hčerki preselila,« je dejala starejša gospa z bližnje Police. Od tam se zavije po bregu navzdol proti Zgornjim Duplicam. Tik pred začetkom vasi je na desni gozd, kjer je bival pokojni in kjer je zdaj polno policije.

Kot nam je uspelo izvedeti, je tam živel že dalj časa, do lani, ko je umrl, je blizu njega v podobnih razmerah živel še njegov brat, ki pa med vaščani ni bil tako priljubljen kot pokojni Slavc. Tudi razumela se nista najbolje. »Ni nam jasno. Denarja revež ni imel. Hodil je na kavo v Grosuplje, sem ter tja je dobil kakšen obisk, včasih je do nas prišel po vodo. Nikoli nobenih težav. Ne, ni bilo ne nasilja ne alkohola. Pač, poseben je že bil, a smo ga imeli v vasi radi. Kljub letom je bil zelo pri močeh. Ni mu bilo težko kolesariti do Ljubljane, do Grosuplja je pa tako in tako šel večkrat na dan. Tam je imel neko družbo, včasih so pili kavo skupaj pred trgovino. Veste, v mladosti je bil pravi športnik, profesionalni kolesar,« je povedal eden od vaščanov majhnega zaselka na robu gozda.

Na vprašanje, kaj je potem šlo narobe, da sta brata, ki sta poprej živela v hiši v vasi, morala živeti v gozdu, pa je povesil glavo. Vaška skrivnost. Kot je vsaj za zdaj velika skrivnost, kdo in zakaj je pokončal 77-letnika, ki po besedah vseh vaščanov, s katerimi smo govorili, nikomur, ampak res nikomur nikoli ni storil nič hudega.