Na Škotskem pa tudi drugod priljubljena Nicola Sturgeon se nenadoma, samo šest tednov pred škotskimi parlamentarnimi volitvami, ključnimi za prihodnost Škotske, bori za politično preživetje. Njen glavni rušitelj je prejšnji škotski premier, njen dolgoletni mentor in osebni prijatelj Alex Salmond.

Pred leti, ko je bila njegova namestnica v vladi že skoraj štirinajst let vladajoče Škotske nacionalne stranke (SNP), so ju razglašali za »sanjski dvojec« za razglasitev škotske neodvisnosti. Njun spor sega v leto 2018, ko sta Salmonda dve uslužbenki državne uprave obtožili, da ju je spolno nadlegoval, vlada pa je sprožila preiskavo.

»Prijavili« sta ga po tem, ko je Sturgeonova po vzniku gibanja #jaztudi zahtevala oblikovanje nove vladne politike o spolnem nadlegovanju. Salmond, ki je obtožbe odločno zanikal, je bil prepričan, da je s tem ciljala nanj. Ko je vlada priznala, da je v preiskavi ravnala nezakonito, je morala plačati Salmondove pravne stroške v višini več kot 580.000 evrov.

Januarja 2019 so Salmonda aretirali zaradi trinajstih obtožb, med njimi več spolnih napadov in enega poskusa posilstva v času, ko je bil premier. Med devetimi tožečimi so bile političarka SNP, strankina aktivistka in več uslužbenk državne uprave. Salmond je bil na lanskem sojenju oproščen vseh obtožb, ki jih je pripisal »namernim političnim manipulacijam in pretiravanjem«. Zagrozil je, da bo obračunal z nekdanjo varovanko, letos pa jo je obtožil, da je v zvezi s preiskavo zavajala parlament in kršila kodeks ravnanja ministrov.

“Kriva”, ker mu je hotela pomagati, čeprav mu ni?

Salmond ji ni očital, da je posegla v preiskavo obtožb v njegovo korist, ampak da je to hotela narediti. Ključno vprašanje je, ali je to bila pripravljena narediti ali ne. Sturgeonova trdi, da mu je jasno povedala, da tega ne more narediti, dodala pa je, da morda v poskusu, da bi mu nežno dala košarico, ni bila dovolj ostra. Oba sta pred kratkim pričala pred devetčlanskim parlamentarnim odborom, ki je zdaj z enim glasom večine pritrdil Salmondovi obtožbi. Pet opozicijskih poslancev je potegnilo s Salmondom, štirje poslanci vladajoče SNP s Sturgeonovo. Odbor je izpustil za Sturgeonovo potencialno usodno mnenje, ali sta bila zavajanje in kršenje kodeksa namerna ali nenamerna. To je predmet ločene neodvisne preiskave. Če bi ugotovili, da je Sturgeonova ravnala namerno, bi bil pritisk javnosti verjetno tako močan, da se ne bi mogla obdržati na premierskem položaju.

Kodeks ravnanja ministrov poudarja, da se od ministrov, ki namerno zavajajo parlament, pričakuje odstop. Sturgeonova pozive k odstopu zavrača in pravi, naj o njeni politični usodi odločajo volilci na majskih parlamentarnih volitvah. Njen odstop bi bil hud udarec ne samo za stranko, temveč tudi za dolgoletna zavzemanja za neodvisnost Škotske.

Sturgeonova je namreč nameravala v primeru velike zmage na volitvah novi referendum razpisati že letos. Spor nekoč sanjskega dueta pa je tehtnico, ki se je vse bolj nagibala na stran zagovornikov neodvisnosti, že nagnil nazaj na stran njenih nasprotnikov. Po 21 raziskavah, v katerih je bila večina za nedvisnost, je najnovejša pokazala, da bi večina raje ostala v Združenem kraljestvu.