Umrl je 61-letni predsednik Tanzanije John Magufuli. To je po televiziji sporočila podpredsednica države Samia Suluhu. Dejala je, da je imel že deset let težave s srcem, in razglasila štirinajstdnevno žalovanje.

Suluhujeva, ki je muslimanka, bo vodila državo naslednja štiri leta, potem ko je Magufuli, ki je bil katoličan, lani začel svoj drugi petletni mandat. Z njegovo smrtjo naj bi se v 60-milijonski Tanzaniji začelo obdobje nestabilnosti, saj naj bi bil »Buldožer«, kot so ga zaradi energičnosti in avtoritarizma klicali, nezamenljiv v vladajoči stranki, zaradi odločnega boja proti korupciji pa je bil priljubljen tudi med številnimi Tanzanijci.

Neučinkovita politika zanikanja

Magufulija od konca februarja ni bilo več na spregled, ne da bi kdo to pojasnil. Še prejšnji teden je premier Kassim Majaliwa izjavil, da je »zdrav in da dela s polno paro«. Menda pa je zbolel za koronavirusom, kar bi lahko razumeli kot svojevrsten bumerang, potem ko je junija zanikal obstoj tega virusa v Tanzaniji, to pa kot verni katoličan pripisal tridnevnim molitvam po vsej državi. Še februarja so tudi iz Slovenije ljudje hodili na lepše na tanzanijsko otočje Zanzibar, ker so oblasti trdile, da tam virusa ni. A ravno februarja je za covidom-19 umrl podpredsednik Zanzibarja.

Maja lani je bilo v državi uradno vsega skupaj 509 okuženih in 20 mrtvih, potem pa se je Tanzanija pridružila Turkmeniji in Severni Koreji kot edinima državama, ki ne objavljata podatkov o žrtvah koronavirusa. Magufuli je zavračal nakup mask, testov in cepiva ter se norčeval iz sosednjih držav, ki so uvedle splošno zaprtje. Tanzanija tako ni vključena v sistem Covax za revne države, v okviru katerega so afriške države že prejele prve pošiljke cepiva. Magufuli je tudi zanikal verodostojnost testov in preganjal zdravnike, ki so opozarjali na širjenje pandemije.

Mešane ocene dela

Vendar je sredi februarja Zdravniško združenje Tanzanije sporočilo, da imajo »vse več bolnikov z dihalnimi težavami«. Iz tanzanijske škofovske konference pa je te dni prišel podatek, da je v zadnjih dveh mesecih umrlo 25 duhovnikov, ki so imeli simptome koronavirusa. Običajno umreta na mesec največ dva duhovnika. Poleg tega se v Tanzaniji zelo povečuje povpraševanje po krstah, vozniki minibusov pa imajo od januarja vse več dela s prevozi ljudi na pogrebe. Prav tako se je v Tanzaniji v zadnjih mesecih povečalo število iskanih gesel na googlu »izguba vonja« in »izguba okusa«, kar sta simptoma koronavirusa.

Voditelj opozicije Tundu Lissu, ki je v izgnanstvu v Belgiji, obtožuje Magufulija, da je z zanikanjem covida-19 v državi povzročil katastrofo. Sicer je oktobra lani Magufuli še drugič zmagal na volitvah, tokrat z represijo, opozicija pa trdi, da tudi z volilno prevaro, čemur pritrjujejo tudi nekateri tuji diplomati.

Je pa veliko naredil za razvoj Tanzanije: investiral je v železniške in cestne povezave s sosednjimi državami, v sedemmilijonskem Dar Salamu vzpostavil gosto mrežo avtobusnih linij, s povečanjem proizvodnje elektrike omogočil boljšo preskrbo z energijo in sklenil pametne pogodbe s tujimi družbami o izkoriščanju tanzanijskih rudnikov.