»Predsedstvo Evropske ljudske stranke obveščamo, da Fidesz ne želi biti več članica Evropske ljudske stranke, zato v skladu z 9. členom statuta izstopa,« je mednarodni odbor stranke madžarskega premierja zapisal v pismu generalnemu sekretarju EPP Antoniu Lopez-Isturizu.

Madžarska ministrica za družine in podpredsednica Fidesza Novakova je izstopno izjavo objavila na twitterju. »Čas je za slovo,« je zapisala ob tem.

Na izstop madržarske vladajoče stranke se je med drugim odzval že predsednik EPP Donald Tusk. »Fidesz je zapustil krščansko demokracijo. V resnici jo je zapustil že pred leti,« je tvitnil.

Slovenska evroposlanka EPP Ljudmila Novak (NSi) je medtem pozdravila izstop Fidesza. »V EPP smo zavezani ohranitvi težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava,« je zapisala na twitterju.

Bo v Evropskem parlamentu prišlo do oblikovanja novega zavezništva?

Fidesz je sicer v začetku marca izstopil že iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, ki ima največ evroposlancev. Izstop so naznanili takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst.

Pred tem je stranka EPP marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza. Kot so tedaj pojasnili, zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter da nimajo glasovalnih pravic in pravic kandidirati za položaje.

Madžarski premier Orban je po izstopu Fidesza iz politične skupine EPP dejal, da potekajo pogovori o oblikovanju novega zavezništva v Evropskem parlamentu. Kot je dejal v intervjuju za državni radio, se je pogovarjal s poljsko vladajočo stranko PiS, pa tudi z vodjo italijanske Lige Matteom Salvinijem in Giorgio Meloni, voditeljico italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije.

V PiS, ki je v Evropskem parlamentu del politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), naj bi zavrnili vabilo v novo politično skupino. Zavzemajo se za razširitev svoje, poroča poljski spletni portal OKO.Press.