Računsko sodišče je v danes objavljenem poročilu o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je po objavi poročila povedal, da omenjeni akterji niso bili učinkoviti »zaradi nedodelanih vlog« v smislu prevzemanja odgovornosti. »To se je izkazalo že pri ocenjevanju potreb, ki niso bile zbrane enotno, niso bile niti približno realne, zanesljive, kaj šele pravočasne. To je nato botrovalo velikim težavam pri nabavi opreme,« je navedel.

Dogajanje je ponazoril s primerom nabave medicinskih ventilatorjev, ko je bila narejena ocena, da jih potrebujemo med 300 in 400, na dan ponovne razglasitve epidemije oktobra pa jih je bilo dobavljenih le 148. Od teh jih je bilo najmanj 110, torej kar 75 odstotkov vseh, neprimernih za zdravljenje covidnih bolnikov. Konec leta 2020 je bilo po Veselovih beseda še vedno neprimernih 35 ventilatorjev.

S 13 posli so seznanili tudi policijo in KPK

Predsednik računskega sodišča je povedal, da je bil za nabavo opreme zadolžen zavod za blagovne rezerve, »pri čemer pa se nihče ni ukvarjal z realnimi kapacitetami in izkušnjami zavoda«. Podporni organi, ki so bil oblikovani za pomoč, pa so njegovo vlogo še otežili, je dejal Vesel.

Prav tako ni bila jasna vloga ministrstva za gospodarstvo pri izvedbi nabav. »Razpršenost nalog in nedorečenost pristojnosti sta vplivali na zelo neenakopravno obravnavo ponudb in sklepanje pogodb. Posebej problematično je dejstvo, da je veliko ponudb ostalo nepregledanih, medtem ko so bile druge obravnavane prioritetno. Predvsem ministrstvo za gospodarstvo si je privoščilo posebno vlogo, da je zavodu naročalo, katere pogodbe naj sklene,« je povedal Vesel.

Na vprašanje, ali je bila taka razpršenost vlog posledica slabe organizacije ali namernega prelaganja odgovornosti, je Vesel dejal, da »bi v spomladanski fazi in do poletja težko ugotovili, da je bila takšna konstelacija namerna«. , Od tedaj naprej »pa bi lahko bilo nekaj signalov tudi takih«. Na Računskem sodišču so po Veselovih besedah sicer ugotovili 13 poslov, ki »tako odstopajo od običajnih poti sklepanja pogodb, da so potrebni posebne obravnave«. Zato so z njimi seznanili policijo in komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Razlogi za prijavo so različni, in segajo od nerazumne prednostne obravnave ponudnikov do precej negospodarnih pogodb, je navedel Vesel.

Predsednik računskega sodišča je ob tem povedal, da so revizorji uspeli pregledati preko 10.000 dokumentov (četudi so nekatere dobili z veliko težavo) in da so svoje delo opravili profesionalno, »kljub resnično velikim političnim pritiskom na delo računskega sodišča«. Za delom revizorjev stoji. »Vsak stavek je argumentiran, dokazljiv, svoje delo so opravili profesionalno. Res naši mlini meljejo počasi, a temeljito in stvarem vedno pridemo do dna,« je poudaril Vesel.

Počivalšek: Bistveno je, da ni šlo za korupcijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na svoji tiskovni konferenci povedal, da ga veseli, ker je bilo sporočilo končno objavljeno, saj je bilo »zelo spolitizirano«. »Tisti, ki so govorili o korupciji, so danes zelo razočarani,« je dejal.

Počivalšek se »absolutno strinja«, da sistem ni bil učinkovit, saj so na to tudi sami ves čas opozarjali. Se pa nikakor ne strinja, da je vlada »v tistem norem času« delala neučinkovito. »Kljub neučinkovitosti sistema smo namreč zagotovili vso potrebno opremo,« je zagotovil minister.

Pojasnil je, da on sam ni odločal kaj in koliko bodo kupili. Na ministrstvu so zgolj dobili podatek o potrebah, katere so so potem zagotovili. »Vlada nas je zadolžila za pomoč zavodu za blagovne rezerve, zdravstvena stroka je dala svojo oceno, na tej podlagi pa smo nato kupili vse, kar se je dalo dobiti na trgu,« je povedal. Čeprav morda vsi ventilatorji niso bili povsem po željah zdravstva, pa so bili, kot je dodal, dovolj dobri, da se še zdaj uporabljajo.

Počivalšek je pojasnil, da je bila naloga ministrstva povezati vse inštitucije in jim pomagati, pri čemer je bil za samo izvedbo zadolžen zavod za blagovne rezerve.. Čeprav po sklepu vlade to ni bilo nujno, so se tudi potrudili, da so prejeli čim več ponudb, je dejal.

Ker pričakuje, da bo v prihodnjih dneh sledilo veliko interpretacij poročila izven konteksta, svetuje vsem, da si poročilo natančno preberejo. V njem pa se mu sicer zdi bistvena ugotovitev, da pri nabavi opreme ni šlo za korupcijo. Pri vseh ostalih očitkih, ki jih je zasledil v medijih, gre po njegovih besedah za »natolcevanja in grde konstrukte«. Na vprašanje novinarjev o prijavah računskega sodišča na policijo pa je minister dejal, da so na policiji prejeli vse, kar so zahtevali, in zagotovil, da bo, če bo uvedena kakšna preiskava, pri tem tudi sodeloval.

Janša vali krivdo na predhodnika Marjana Šarca

Predsednik vlade Janez Janša je ugotovitve računskega sodišča, da vlada, ministrstva in zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti, pospremil s tvitom: »Seveda ne. Ko v izrednih kaotičnih razmerah poskrbiš za nabavo in rešiš na stotine življenj - nisi učinkovit. Učinkovit je Marjan Šarec, ki je dal maske na Kitajsko in pustil prazna skladišča. Pa predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je tudi 'učinkovit', saj je nepridobitno pokasiral milijon evrov.«