Posvet slovenske politike s strokovnjaki, ki svetujejo vladi v okviru skupine za covid-19, vodi pa jo infektologinja Mateja Logar, predstavlja poskus predsednika republike Boruta Pahorja, da za skupno omizje posede vse parlamentarne stranke, vendar mu to tudi v drugem poskusu ni uspelo. Spomnimo, konec februarja je Pahor organiziral prvo srečanje predsednikov parlamentarnih strank, a so se ga poleg koalicijskih strank iz opozicije udeležili le SNS, ki ima z vlado sklenjen sporazum o sodelovanju, ter stranki SD, SAB in DeSUS.

Tokrat se je zgodba ponovila, čeprav sta predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša skušala predstaviti srečanje kot uspešno, ali kot je dejal premier, je opozicija dobila približen občutek, s kakšnimi dilemami vse se vlada srečuje v mesecih epidemije. Po njegovem mnenju je bilo srečanje koristno, ker so lahko izmenjali stališča o strategiji boja proti covidu-19 in o spremembah sistema javnega zdravstva.

Oškodovanje državljanov, ker ni cepiv

Janša je obžaloval, da se srečanja pri Pahorju nista udeležili tudi stranki LMŠ in Levica, to pa pokomentiral na njemu lasten način: »Če bi bili tukaj, bi lahko slišali vse informacije in bi potem govorili manj neumnosti, kot smo slišali, da so jih.«

Prvaka SDS so očitno precej zmotile informacije iz Ljubljane, kjer je predsednik LMŠ Marjan Šarec ravno v času srečanja na Brdu pri Kranju napovedal možnost vložitve ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ker država konec lanskega decembra v drugem krogu nabave ni naročila dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha. »Gre za neposredno oškodovanje državljanov, zlasti za kršitev 51. člena ustave, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva. V LMŠ bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da se zavzamemo za pravice državljanov,« je izjavil Šarec.

Stranki LMŠ in Levica sta namreč tudi tokrat odklonili Pahorjevo vabilo, ker menita, da tovrstne razprave sodijo v državni zbor, ne pa na ekskluzivna omizja, ki da so pod okriljem predsednika države namenjena rehabilitaciji Janše in vsem njegovim napačnim potezam. V drugih opozicijskih strankah se do Šarčeve napovedi še niso opredelili. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da se bo opozicija na težave pri nabavi cepiva Pfizerja in BioNTecha zagotovo odzvala, se pa morajo dogovoriti, kateri instrument je najbolje uporabiti, zato je partnerje iz koalicije KUL pozval na srečanje, ki naj bi potekalo v četrtek.

Fajonova: Proti epidemiji sodelujmo vsi

Predsednica SD Tanja Fajon se do pobude LMŠ ni opredelila, ker jo želijo najprej preučiti, bodo pa glede na zaplete pri nabavi cepiv zahtevali sklic odbora državnega zbora za zdravje, kjer bodo zahtevali vse podatke o poteku nabavljanja cepiv in o stanju precepljenosti prebivalcev Slovenije, nato pa bi lahko sledili konkretnejši koraki. Ob tem je dodala, da na političnem vrhu ni dobila ustreznih pojasnil, kaj se je zgodilo z opcijsko nabavo 410.000 odmerkov cepiv, ki je Slovenija decembra lani ni izkoristila. Je pa predsednica SD ob tem dodala zanimivo izjavo, da je zdravje največja odgovornost vseh, zato po njenem mnenju ni opravičila za nikogar, da ne bi sodeloval pri obvladovanju epidemije.

Takšno izjavo je mogoče razumeti tudi kot poziv LMŠ in Levici, da sodelujeta v dialogu političnega vrha s strokovno skupino za obvladovanje covida-19. Fajonova je o tem dodala, da v SD želijo, da bi bilo med člani skupine več epidemiologov. Z več vprašanji kot odgovori je srečanje zapuščal tudi generalni sekretar SAB Jernej Pavlič (predsednica Alenka Bratušek ima poškodovano nogo in je bolniško odsotna), denimo o tem, zakaj se je Slovenija znašla med državami z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19.