V LMŠ se po Šarčevih besedah sprašujejo, ali je šlo pri tem, da nismo naročili nobenega odmerka cepiva, »za špekulacije s cenami«, saj je znano, da je cepivo BioNTecha in Pfizerja dražje, »ali pa se želi podaljševati epidemijo v nedogled«. »Gre za direktno oškodovanje državljanov, gre tudi za kršenje 51. člena ustave, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, zato bomo v LMŠ uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da se potegnemo za pravice državljanov,« je dejal.

Strategijo cepljenja je označil za neučinkovito, Janši pa poočital, da krivce za to išče povsod drugje, le tam ne, kjer bi jo moral.

Ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko v DZ vloži najmanj 10 poslancev. Šarec verjame, da bodo v celotni opoziciji pri tem enotni »in da se bo v DZ pokazalo, komu je mar za državljane in komu ne«.

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer danes dejal, da jeseni ni bil seznanjen, da bi lahko Slovenija naročila dodatne količine cepiva Pfizerja in BioNTecha. O naročilih je namreč odločala takratna komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi pripravila strategijo cepljenja. Komisija se je po Gantarjevih navedbah očitno takrat odločila, da dodatnih količin omenjenega cepiva ne nabavi, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece.