Prav nič ni presenetljivo, da je Tadej Pogačar že ob samem uvodu v sezono v odlični formi. Dirkati je začel že na domači dirki svojega moštva – na Dirki po Združenih arabskih emiratih. UAE je tam nastopil s svojo najmočnejšo postavo, pred dirko pa so opravili tudi višinske priprave. Mladenič je moral nato zgolj še pokazati, kako se znajde v vlogi favorita. Test je prestal z odliko in zmago slavil že na svoji prvi dirki sezone.

Večja uganka je bila pripravljenost prvega kolesarja sveta na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Primoža Rogliča. Lani je imel ob koncu zelo naporen ritem, priprave pa se niso začele po njegovih željah. Izpustiti je moral prvi skupni kamp ekipe Jumbo-Visma, saj je bil v domači izolaciji zaradi neposrednega stika s koronavirusom. 31-letni Zasavčan je v uvodnih etapah dirke Pariz–Nica, kjer je začel sezono, dokazal, da je v pripravljalnem obdobju trdo treniral in še napredoval ter svojim nasprotnikom vlil kar nekaj strahu v kosti.

Francija za zdaj ostaja Rogličeva nočna mora

Po sedmih etapah od skupno osmih na dirki proti Soncu, je bil Roglič absolutni vladar. Izjemno uspešno je odpeljal kronometer, kjer je dosegel tretji čas, v vožnji navkreber pa mu ni bil kos nihče. Čeprav Jumbo-Visma, ki ji v zadnjih letih pripada naziv najboljšega moštva v karavani, v Franciji ni nastopila v najmočnejši ekipni zasedbi – moči je enakomerno razporedila in nekaj svojih izjemnih kolesarjev poslala na Tirreno–Adriatico – je Roglič tekmece v zaključku etap premagoval tudi sam. Predvsem je bil izjemen njegov napad v četrti etapi, ko se je do zmage odpeljal povsem samostojno z napadom tri kilometre pred ciljem. V šesti etapi je vsem še enkrat pokazal svoje sprinterske sposobnosti, v sedmi pa je do zmage prišel le 50 metrov pred ciljem, ko je tudi ob pomoči izjemnega napada celotnega moštva na ciljnem vzponu prehitel še zadnjega ubežnika. Po zanesljivem skupnem vodstvu in dominantnih predstavah pa je znova sledilo razočaranje na francoskih tleh, ki so mu doslej prinesla več razočaranja kot veselja. »Vsi ste me že videli kot zmagovalca, a to je kolesarstvo. Take stvari se dogajajo,« je po dveh padcih, zaradi katerih je ostal brez zmage, v cilju razlagal medijem. Čeprav si je ob prvem izpahnil ramo, ki si jo je naravnal kar sam, in ob tem izgubil tudi nekaj kože, je v slogu največjega šampiona pogled hitro usmeril naprej. »Poškodbe na srečo niso prehude. Verjetno bom v enem tednu že povsem dobro in bom nastopil na dirki po Baskiji,« je za čuda ne preveč razočarano razlagal s sinom v naročju.

»Situacijo smo pokvarili sami. Naredili smo nekaj napak, ob drugem padcu pa je imel Primož še tehnične težave. Prišel je čisto na rep glavnine, nato pa je elastika razpadal in ostal je brez moči,« je situacijo opisal športni direktor Nizozemcev Grischa Niermann. »Primož je neverjetno psihično močan, kar je pokazal že večkrat. Prepričan sem, da se je tudi tokrat nekaj naučil in bo v prihodnje še močnejši. Razočaranje je gotovo prisotno, a s prikazanim mora biti Primož zadovoljen,« je še povedal Niermann, ki povsem zaupa svojemu varovancu.

Čeprav je Roglič v Franciji doživel že kar nekaj uspehov, pa ima verjetno na francoske ceste bolj grenke spomine. Še kako svež je lanski z dirke po Franciji, ko je v predzadnji etapi na kronometru izgubil skupno zmago, ki mu jo je iztrgal Pogačar. Lani je zaradi padca predčasno moral zaključiti tudi Kriterij po Dofineji, ko je ravno tako prepričljivo vodil v skupnem seštevku. Tudi na leto 2017, ko na Dirki po Franciji še ni tekmoval za skupno uvrstitev, nima najboljših spominov. Takrat je bil v uvodnem kronometru dirke eden glavnih favoritov za zmago in bi postal prvi Slovenec z rumeno majico na najprestižnejši dirki, a je v deževnem vremenu kmalu po začetku padel in upanja na etapno zmago je bilo konec. Roglič je sicer nato kot prvi Slovenec rumeno majico oblekel lani, a je bila to zgolj slaba tolažba ob končnem porazu.

Pogačar za čisto desetko

Če ima Rogličev začetek sezone z izgubo skupne zmage črno piko, je Pogačar z uvodom lahko v celoti zadovoljen. Po zmagi na dirki po Emiratih je nastopil na klasiki Strade Bianche, kjer je bil dolgo časa v stiku z najboljšimi, na koncu pa je zasedel sedmo mesto. Zmagal je Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je ob slovenskih asih eden večjih junakov uvodnega dela sezone. Po klasiki je 22-letnik prvič v karieri nastopil še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Kljub temu da je bila konkurenca izjemno močna, je prikazal perfektno predstavo in v skupnem seštevku dirke slavil z več kot minuto prednosti. »Formo sem zadržal ves čas. Po UAE Touru, ki je bil prvi veliki cilj sezone, sem le počival in dirkal. Strade Bianche so bile zelo težke, a dobre. Forma je še vedno tu, a zdaj se je treba za nekaj dni spočiti in nato na novo začeti sezono z Baskijo, ki ji sledijo ardenske klasike,« je krajši predah napovedal Pogačar, preden se prvič v sezoni sreča tudi z Rogličem.