Tekem ne bodo nadomeščali. Brez nastopa sta ostala Martin Čater in Ilka Štuhec.

Lani v Cortini d'Ampezzo niso mogli izpeljati finalnih tekem sezone zaradi pandemije novega koronavirusa. Letos pa je Mednarodni smučarski zvezi in švicarskim organizatorjem finalnih tekem v Lenzerheideju že na začetku ponagajalo vreme.

Mali kristalni globus v smukaškem seštevku alpskih smučarjev je v sezoni 2020/21 tako osvojil Švicar Beat Feuz, ki je prišel do svojega četrtega smukaškega globusa, četrtega po vrsti.

Feuz je na sedmih smukih osvojil 486 točk, drugouvrščeni Avstrijec Matthias Mayer je zbral 68 točk manj (418), tretje mesto je pripadlo Italijanu Dominiku Parisu (338).

Feuz je zmagal na obeh smukih v Kitzbühelu, na še treh pa je bil na stopničkah. Poškodovani Aleksander Aamodt Kilde je slavil v Val Gardeni, Mayer je dobil Bormio, Garmisch-Partenkirchen je pripadel Parisu, Saalbach-Hinterglemm pa je osvojil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je pred tem zmagal tudi na svetovnem prvenstvu v smuku in superveleslalomu.

Na startu moškega smuka je bil tudi Čater. V seštevku discipline je končal na 17. mestu. Levji delež točk je dobil na uvodnem smuku v Val d'Iseru s presenetljivo zmago.

V nadaljevanju sezone ni bil več tako prepričljiv, saj je zbral na naslednjih šestih smukih le 11 točk. Točke, 17, je od Slovencev osvojil le še Boštjan Kline, ki je sezono končal na 42. mestu v seštevku discipline.

Pri dekletih globus poškodovani Goggii

V ženski konkurenci je bila v minuli smukaški sezoni najbolj prepričljiva Italijanka Sofia Goggia, ki je prevladovala na decembrskih in januarskih smukih.

Italijanka (480), ki je zaradi poškodbe kolena izpustila sklepni februarski del sezone in domače svetovno prvenstvo, je svoj drugi smukaški globus po letu 2018 osvojila s prednostjo 70 točk pred Švicarko Corinne Suter (410). Tretja v seštevku discipline je Švicarka Lara Gut-Behrami (383).

Suterjeva, ob odsotnosti Goggie zmagovalka smuka na svetovnem prvenstvu v Cortini, je dobila tudi uvodni smuk v Val d'Iseru, ko je slavila pred Goggio, ki je nato dobila štiri smuke po vrsti (Val d'Isere 2, St. Anton, Crans Montana 1,2). Gut-Behramijeva pa je osvojila oba zadnja smuka v Val di Fassi.

Štuhčeva je smukaško sezono končala na 14. mestu z osvojenimi 145 točkami. Tri točke v tej disciplini je osvojila Maruša Ferk. Štuhčeva je najvišje v minuli sezoni posegla s četrtim mestom v Val d'Iseru.

V boju za veliki kristalni globus sta odpadla smuka dobra informacija za oba trenutno vodilna. Tako Francoz Alexis Pinturault kot Slovakinja Petra Vlhova sta namreč specialista za tehnični disciplini, tekme v slalomu in veleslalomu bodo na sporedu v soboto in nedeljo.

Pinturault (1100) v seštevku zime vodi z zgolj 31 točkami pred Švicarjem Marcom Odermattom (1069), ki je pričakoval, da bo ravno na smuku prehitel Francoza.

Vlhova (1352) v boju za veliki kristal pred Švicarko Gut-Behramijevo (1256), ki je bila ena izmed favoritinj za današnjo smukaško zmago, vodi s prednostjo 96 točk.

Na sporedu so tako le še po tri individualne preizkušnje. V četrtek bodo skušali izpeljati superveleslaloma, brez slovenskega zastopstva. V petek sledi ekipna paralelna tekma.