»Če vam povem po pravici, še nisem prišla k sebi in tudi spala sem slabo. Nenehno imam pred očmi Zdenko (žrtev zločina, op. p.), ki od pokoja, upokojila se je lansko jesen, ni imela nič. Srce se mi je paralo, ko je sinoči, potem ko je izvedel, kaj se je zgodilo, v Šentvid prišel tudi njen več kot 80-letni oče. Ni bila namreč domačinka, v Šentvid je prišla, potem ko je spoznala Stanka Esiha iz Brnice pri Libojah. Z njim si je ustvarila družino, dva sinova imata, ki imata že svoji družini. Prav zdaj sta čakala že na četrtega vnuka ali vnukinjo, ki pa ga žal ne bosta nikoli videla,« nam je danes dopoldne z otožnim glasom pripovedovala domačinka iz Šentvida pri Grobelnem na Celjskem, kjer se je v ponedeljek popoldne v zgolj dveh dneh zgodila že druga družinska tragedija.

V roke vzel pištolo

Zakrivil jo je 61-letni Stanislav Esih, ki je pred hišo s pištolo najprej večkrat ustrelil svojo partnerico Zdenko, zatem pa odšel v hišo in sodil še sebi. Celjski policisti in kriminalisti so bili o streljanju v Šentvidu pri Grobelnem obveščeni 19 minut po 17. uri, na kraj pa se je napotilo več policijskih patrulj. »Po podatkih, ki smo jih dobili, je šlo namreč za izjemno nevarno situacijo, saj se je storilec, potem ko je ustrelil partnerico, oborožen umaknil v hišo, od koder bi lahko streljal tudi na policiste,« je okoliščine pojasnil Aleš Slapnik, pomočnik vodje celjskih kriminalistov na celjski policijski upravi. Ob prihodu na kraj sta zato policista policijske postaje iz Šmarja pri Jelšah ustreljeno žensko najprej umaknila na varnejši kraj, nato pa so ji šmarski reševalci nujne medicinske pomoči, ki so jih policisti prav tako opremili z neprebojnimi jopiči, skušali pomagati. A žal so bile poškodbe zanjo usodne.

»Storilec se je zatem umaknil v hišo, kjer je ustrelil še sebe. Ko smo ga našli v eni od sob, je sicer še kazal znake življenja, reševalci so mu zato ponudili prvo pomoč, poklicali smo tudi vojaški helikopter, ki je že pristal, a je storilec kmalu zatem podlegel poškodbam,« je še povedal Slapnik, ki predvideva, da se je storilec ustrelil, še preden so se policisti približali hiši.

Skrhani odnosi

Na policiji domnevajo, da so bila vzrok za tragedijo dolgoletna nesoglasja med partnerjema. Da se nista najbolje razumela, še posebno v zadnjem času, ko naj bi storilec tudi bolehal za hudo boleznijo, vedo povedati tudi domačini. Pa vendar si nihče ni mislil, da bi bil Stanko, ki naj bi mu bili zaradi bolezni celo šteti dnevi, sposoben storiti kaj tako podlega. Ne nazadnje so tudi na policiji povedali, da doslej družine še nikoli niso obravnavali. Nekateri pa so nam tudi namignili, da so Esihove pred nekaj leti oropali in iz družinskega sefa odnesli ogromno denarja. Po tem dogodku naj bi si Stanko kupil pištolo, ki pa jo je posedoval nelegalno. Krajanom Šentvida pri Grobelnem bodo v spominu še dolgo ostali prizori, ko so policijske patrulje okupirale širšo okolico hiše Esihovih. Zaradi intervencije je za kratek čas povsem obstal promet na glavni cesti med Šentjurjem in Šmarjem, kraj dejanja pa so si policisti, kriminalisti, dežurna državna tožilka in preiskovalna sodnica ogledavali pozno v noč.