V Sloveniji je bilo včeraj poleg 4842 PCR-testov opravljenih še 47.109 hitrih testov. Visoka številka je posledica testiranja šolnikov. Pozitivne hitre teste se potrjuje z nadaljnjim PCR-testiranjem. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov je višje kot v preteklih dneh in znaša 716. V bolnišnicah se danes zdravi 451 pacientov, torej 12 manj kot včeraj. Ostajamo v oranžni fazi.

Nezaželeni učinki cepiv in situacija z AstraZeneco

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je po podatkih o epidemiološki sliki spregovorila o prekinitvi cepljenja z AstraZeneco. Slovenija se je namreč pridružila državam, ki so začasno prekinile cepljenje s cepivom tega podjetja. »Cepiva proti covidu-19 so bila pred začetkom široke uporabe preizkušena v obsežnih kliničnih raziskavah, v katerih je sodelovalo več 10.000 ljudi. Kasneje, v tako imenovanem postmarketinškem obdobju pa skrbno spremljamo nezaželene učinke,« je pojasnila uvodoma in dodala, da se zadnje opazi šele, ko se cepi večje število ljudi, recimo milijon. »Podatki se zbirajo po celem svetu, kar je pomembno, saj so nekatere države, kot je Slovenija, premajhne, da bi lahko s številom cepljenih prebivalcev zaznali nezaželen učinek.« V Evropi te podatke zbira Evropska agencija za zdravila (EMA), širše pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

»Najprej se zbirajo vsi nezaželeni učinki, ki so povezani s cepljenjem, po opravljeni analizi pa se lahko govori o možni vzročni povezavi. Nezaželene učinke ločimo na resne in neresne, pričakovane ali nepričakovane,« je nadaljevala Beovičeva. Stališče EME do cepljenja s cepivom podjetja AstraZeneca tako zaenkrat glede na podatke ostaja pozitivno, vendar zaradi pomislekov evropske javnosti glede medijsko izpostavljenih primerov evropska agencija intenzivno pregleduje dokumentacijo teh primerov. »Tudi Svetovna zdravstvena organizacija meni, da cepljenj ni treba ustaviti, da pa so seveda potrebne analize opozorilnih primerov in da razume varnostno držo evropskih držav,« komentira Beovičeva, ki pravi, da gre za tehtanje med koristjo in tveganjem.

Na vprašanje, ali je pri AstraZeneci več nezaželenih učinkov kot pri drugih cepivih, sicer ni odgovorila, saj da teh primerjalnih podatkov ni. Povedala je tudi, da se zaenkrat cepljenja z drugimi odmerki ne priporoča. »Pri nas se čaka na drugi odmerek devet do 12 tednov po prvem odmerku. Do tedaj bomo na jasnem, ali je cepivo varno. V Sloveniji je bilo šest smrti, ki so časovno povezane s cepljenjem. Analizirani del ni pokazal nobene smiselne povezave.« O morebitnem planu B, v kolikor AstraZeneca ne bi dobila zelene luči za nadaljnjo rabo, je odgovorila, da bi v takšnem primeru uporabili druga cepiva. »Po svetu je bilo uporabljenih desetine milijonov cepiv, možnosti za generalno prekinitev cepljenja proti covidu-19 ni. Cepiva so se v večjem številu izkazala za izjemno varna. Pričakujemo več odmerkov cepiva Pfizer, prihaja tudi cepivo Johnson & Johnson.«

Zapleti s krvnimi strdki

Spregovorila je tudi o primerih krvnih strdkov v Avstraliji, po katerih so nekatere države začasno ustavile cepljenje. EMA je takrat dala izjavo, naj se cepljenje nadaljuje, saj ne presega nevarnosti bolezni novega koronavirusa. V državah EU in Veliki Britaniji je s cepivom proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca cepljenih 17 milijonov ljudi, krvni strdki pa so se pojavili pri 37 ljudeh, ki so bili cepljeni s tem cepivom. To še ne pomeni vzročne povezave. V Evropi se na milijon cepljenj sicer beleži dva dogodka z nevarnimi krvnimi strdki, hudi strdki pa se glede na nedavno ameriško raziskavo na letni ravni pojavijo pri treh izmed 1000 ljudi. Pogostejši so pri starejših ljudeh. V Sloveniji doslej ni bilo zabeleženega pojava krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece, so pa zabeležili štiri primere po cepljenju s Pfizerjevim cepivom, pravi Bojana Beović. »Pogostnost zapletov je majhna, prav tako zaenkrat ni nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov s cepljenjem. To samo po sebi govori proti temu, da bi bilo treba cepljenje ustaviti.«

Stališče Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ glede cepljenja z AstraZeneco v skladu s povedanim prav tako ostaja nespremenjeno. »Po znanih podatkih je cepivo varno,« je v zvezi s tem ponovila vodja svetovalne skupine. In dodala: »V Sloveniji takih dogodkov zaenkrat nismo zabeležili, skrbno pa spremljamo pojav neželenih učinkov po cepljenju pri nas, prav tako pa sledimo poročilom Evropske agencije za zdravila, ki analizira take dogodke iz drugih držav.« Kljub navedenemu Beovičeva razume, da se je ministrstvo za zdravje pridružilo previdnostnemu ukrepu številnih evropskih držav, ob tem pa upa, da bodo rezultati analize evropske agencije potrdili nadaljno uporabo cepiva. Po mnenju Beovićeve bi lahko četrtkovo sporočilo EME, če bo pozitivno, povečalo zaupanje ljudi v cepljenje.