V poslopju nekdanje diskoteke Yucatan, ki je last vplivnega lokalnega poslovneža in dolgoletnega svetnika SDS Bojana Belne, je skoraj desetletje potekal dobičkonosen posel s spolnimi storitvami. Trgovino z ljudmi so kriminalisti prekinili šele pretekli teden, ko so prostost odvzeli osmim osebam. Najemnik Nočnega kluba Tropicano, 40-letni Zlatko Župac, se je edini znašel v priporu, njegova 35-letna soproga, državljanka Dominikanske republike, se mora javljati na policijski postaji. Belno so po 48-urnem pridržanju spustili na prostost, preiskujejo ga zaradi očitka pranja denarja, s katerim naj bi pomagal zakriti nelegalni izvor v Tropicanu prisluženega denarja. Združba naj bi s trgovino z ljudmi in z zlorabo prostitucije pridobila najmanj 207.500 evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti pod krinko

Že leta 2012 so policisti imeli prve informacije, da se v šentiljskem nočnem klubu odvija zloraba prostitucije. Prvo uradno naznanilo suma storitve kaznivega dejanja so prejeli v letu 2016. Zgodilo se ni nič. »Klasično preiskovanje z ljudmi je zelo oteženo zaradi nepripravljenosti sodelovanja žrtev, ki jih člani hudodelskih združb potisnejo v podrejen položaj. S klasičnimi metodami dela ni bilo možno preiskati dejanj, zato smo zadevo nadgradili s prikritimi preiskovalnimi ukrepi,« je danes razložil Beno Meglič, vodja mariborske kriminalistične policije.

»Nadgradnjo« so udejanjili leta 2019. Začeli so prisluškovati telefonskim pogovorom, v združbo so infiltrirali tajna delavca, ki sta delala pod krinko. Prikriti preiskovalni ukrepi so potekali skozi celotno obdobje epidemije. Nočni klub Tropicano ves ta čas ni bil zaprt, obratoval je ilegalno, pristojni državni organi niso ukrepali vse do 10. marca, ko so kriminalisti izpeljali sklepno akcijo in odvzeli prostost domnevnim članom hudodelske družbe ter njihovim pomagačem. Združba naj bi izkoriščala najmanj 38 žensk, večinoma državljank Dominikanske republike, pa tudi Slovenije, Srbije in Hrvaške. Spolne storitve so morale ponujati vse dni v tednu, od 21. do 4. ure. Cena je bila 140 evrov za uro.

Belna se je že v preteklosti soočil z očitkom storitve kaznivega dejanja. Član najvišjih organov SDS je bil leta 2014 nepravnomočno obsojen na sedemmesečno pogojno zaporno kazen, ker je v lokalu Dolina pod Brlogo prebrcal didžeja.