V Sloveniji so v nedeljo opravili 1226 PCR testov in potrdili 205 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 12,6 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 6285 hitrih antigenskih testov. Umrli so štirje bolniki.Hospitaliziranih je bilo 463 bolnikov, 87 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili šest oseb, štiri so umrle. Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb znaša 696.

V primerjavi s soboto se je sedemdnevno povprečje znižalo za tri. Zvišalo pa se je število oseb, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, in sicer za 25. Prav tako je v nedeljo v primerjavi z dnevom prej pet oseb več potrebovalo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego.

Štirinajstdnevna incidenca znaša 485. Najvišja je v obalno kraški regiji (676), najnižja pa v posavski (138,2).

Korist od cepljenja je bistveno večja, kot je tveganje

Po besedah vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateje Logar je stanje podobno kot v prejšnjem tednu. Bistvenega zmanjševanja števila okužb v splošni populaciji sicer ne zaznavajo, a je stanje stabilno, četudi ne ravno idealno.

Nemoteno poteka tudi cepljenje z vsemi tremi cepivi, ki so na voljo. Kot je povedal Logarjeva, je bilo pretekli teden v EU odobreno še četrto cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ki pa ga zaenkrat v Sloveniji še ni. »Tudi pri tem cepivu bomo sprejeli strategijo cepljenja, če bo seveda na voljo,« je povedala Logarjeva in se med drugim dotaknila tudi informacij v medijih o neželenih učinkih po cepljenju s cepivom AstraZenece. »V evropskem prostoru so se še dodatne države odločile za ustavitev cepljenja s tem cepivom. To sta Irska in Nizozemska. Povezava med pojavom tromboebolični dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Zaenkrat pri nas podobnih priporočil še nismo sprejeli in spremljamo stanje in poročila iz ostalih držav. Zavedati se moramo, da se neželeni učinki pojavljajo pri vseh cepivih, med sabo pa se nekoliko razlikujejo. Pri večini gre za pričakovane neželene učinke,« je dejala.

Resni neželeni učinki se po besedah Logarjeve sicer pri cepljenju redno prijavljajo, zato jih v Sloveniji spremljajo in analizirajo. »Zaenkrat ne opažamo povečane prijave neželenih učinkov. Tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot Evropska agencija za zdravila ocenjujeta, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot je tveganje,« je poudarila vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Na vprašanje, kako komentira veliko število neželenih učinkov na šoli v Velenju, pa je Logarjeva odgovorila, da je nenavadno, da bi znotraj samo ene šole prišlo do toliko neželenih učinkov, medtem ko je pri ostalih, ki so dobili cepivo iz iste serije, prišlo do veliko manj neželenih učinkov. »Gre morda za to, da so bili v tej šoli nekoliko slabše seznanjeni z možnostjo neželenih učinkov. In so potem reagirali na te učinke z večjim strahom, kot bi bilo sicer potrebno.«

Starejši otroci so lahko vir okužbe za odrasle družinske člane

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn pa je opozoril na nevarnost povečano širjenje koronavirusne okužbe med otroško populacijo. Ta se je z vrnitvijo otrok v šole in vrtce namreč močno povečala.

»Prve raziskave so pokazale, da so otroci manj dovzetni za koronavirusno okužbo in je večji delež asimptomatskih primerov. V jesenskem času pa se je ugotovilo, da so tudi otroci dovzetni za okužbe. Predvsem starejši otroci so lahko vir okužbe za odrasle družinske člane. Pokazalo se je, da gibanje okužbe v otroški populaciji odraža intenziteto kroženja virusa v splošni populaciji. Ne smemo dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora, zato je treba spoštovati ukrepe,« je dejal in dodal, da za zdravega otroka koronavirusna okužba ne pomeni hude grožnje, drugače pa je pri otrocih s kroničnimi boleznimi.

Izpostavil je predvsem pomembnost nošenja zaščitnih mask, ki so po priporočilu WHO primerne za vse otroke stare šest let in več. »Prepričljivih dokazov, da je noše je mask pri otrocih nevarno ali škodljivo, ni,« je zatrdil Pokorn.

V prihodnjih mesecih naj bi sicer proti koronavirusu cepili tudi otroke. »V načrtu imamo, da se za posebej ranljive otroke s kroničnimi boleznimi starimi 16 let in več odobri cepljenje s cepivom Pfizer. Pfizer že izvaja klinične raziskave svojega cepiva za starostno skupini od 12 do 15 let, v kratkem naj bi s preiskavo pri otrocih starih šest let in več pričela tudi AstraZeneca,« je dejal Pokorn.

Upad prihodkov iz trgovine v Sloveniji največji

Preteklo leto je sicer pandemija dodobra zaznamovala tudi gospodarstvo. Še posebej tiste gospodarske dejavnosti, ki so bile na osnovi koronskih odlokov zaprte in jim je bilo prepovedano poslovati. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je dejala, da je nekaterim dejavnostim še vedno prepovedano poslovati.

»Med najdlje zaprtimi dejavnostmi je bila neživilska trgovina. Od preteklega marca pa do danes smo bili zaprti kar sedem mesecev. Prihodki v trgovini so se glede na leto 2019 zmanjšali za 3,5 milijarde evrov. Po podatkih evropskega statističnega urada je Slovenija v tem merilu na zadnjem mestu, saj je bil upad prihodkov iz trgovine na drobno pod vseh držav članic največji,« je razkrila Lahova.

Dodala je, da je žalosten podatek, da smo v letu 2020 izgubili 12.000 delovnih mest, zaskrbljujoče pa je tudi, da smo tudi letošnjega januarja in februarja samo v trgovini izgubili 1600 delovnih mest, od tega polovica v trgovini na drobno. »V tem trenutku se nahajamo pred točko, ko smo imeli z ukrepi prvi kvartal letošnjega leta relativno dobro pokrit, medtem ko se določena negotovost pojavlja za drugi kvartal letošnjega leta.«

Glede na to, da se je vlada po besedah Lahove skozi celotno obdobje zelo tekoče odzivala in razumela probleme v gospodarstvu, v Trgovinski zbornici pričakujejo, da bo strateški svet sklican kar se da hitro in da bi še v marcu poskušali oblikovati ukrepe za drugi kvartal, s tem pa se izognili občutku negotovosti.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19 so sodelovali vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.