Po navedbah nevladnega združenja za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo v nedeljo na protestih ubitih najmanj 44 ljudi. Novičarski portal Myanmar Now je medtem ob sklicevanju na informacije iz treh bolnišnic poročal, da je samo v mestu Yangon umrlo 59 protestnikov, 129 pa jih je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojaška hunta je medtem danes še za štiri okrožja tega največjega mjanmarskega mesta razglasila vojno stanje. Že v nedeljo ga je razglasila za okrožji Hlaing Tharyar in Shwepyitha. To pomeni, da bodo vsakomur, ki je aretiran v okrožju z vojnim stanjem, sodili na vojaškem sodišču, in ne na civilnem. Zagrožene kazni pa znašajo od treh let težaškega dela do usmrtitve.

Pred razglasitvijo vojnega stanja so protestniki v nedeljo zažgali več kitajskih tekstilnih tovarn v Yangonu. Pri tem je bilo poškodovanih več kitajskih delavcev, je sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Mjanmaru. Mjanmarske oblasti je pozvalo, naj zaščitijo kitajska podjetja in državljane.

V državi se tako nadaljujejo protesti, na katerih ljudje pozivajo h končanju vladavine vojske in izpustitvi izvoljenih voditeljev na čelu z Aung San Suu Kyi, ki so jih ob udaru priprli. Varnostne sile proti protestnikom posredujejo s silo, doslej je bilo po podatkih AAPP ubitih več kot 120 ljudi.

Suu Kyijevo naj bi medtem danes znova zaslišalo sodišče. To bo njeno tretje zaslišanje prek videopovezave iz hišnega pripora. Na prvih dveh njenim odvetnikom niso dovolili, da bi sodelovali pri zaslišanju.

Nobelova nagrajenka za mir je obtožena več kaznivih dejanj. To so nedovoljeno posedovanje voki-tokijev, kršenje omejitev za zajezitev koronavirusa, kršenje telekomunikacijske zakonodaje in namera spodbujanja družbenih nemirov. Vojaške oblasti so jo obtožile tudi, da je na nezakonit način prejela 600.000 ameriških dolarjev ter velike količine zlata.