Čokolade res ni nikoli dovolj. Ti sočni browniji so zaradi dodanega grškega jogurta res sočni, lahki in posledično tudi bolj zdravi, saj ne vsebujejo masla, jajc pa tudi ne. Če uporabite temno čokolado in polnozrnato moko ter rjavi sladkor, so pa še bolj zdravi. A naj vas to ne zavede, saj so navljub zamenjavami z bolj zdravimi sestavinami, še vedno nadvse slastni. Pa še več jih lahko pojeste, saj so lahki, sočni in še dosti bolj zdravi.

Priprava teh brownijev je res enostavna, saj večino sestavin – posebej stopite le čokolado in maslo – zmešate skupaj, spečete in v njih nadvse uživate. Ker so browniji sočni in zaradi male vsebnosti moke rahli, priporočamo, da maso vlijete v pekač, obložen s papirjem za peko, da jih je lažje vzeti iz pekača. Zaradi rahlosti so manj primerni za prenašanje, zato je najboljše, da jih pojeste doma. V hladilniku se lepo obdržijo nekaj dni, a koga sploh hecamo – tako sočni in polni čokolade so, da takoj izginejo.

Še nekaj receptov sladic, ki vsebujejo čudovito čokolado:

Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke

Božanski biskvitni čokoladni tiramisu brez kave

Božansko jogurtovo pecivo s svilnato čokoladno glazuro

Čokoladno-bučkino pecivo

Veganska čokoladno-kokosova tortica

Čudovito enostavna čokoladna mousse torta

Še več sladic s čokolado si poglejte pod oznako čokolada

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

SESTAVINE (za pekač velikosti 15x23 cm):

60 g temne čokolade

25 g masla ali kokosovega olja

60 g kakava

75 g belega sladkorja

45 g (polnozrnate) moke

40 g mletih mandljev

340 g grškega jogurta

1 žlička vanilijeve esence

1 mali ščepec soli

50 g čokoladnih kapljic ali narezane čokolade (neobvezno)

PRIPRAVA

Čokolado skupaj z maslom stopite nad vodno kopeljo: čokolado in maslo dajte v skledico, ki jo postavite na kozico, v kateri segrejte nekaj vode, ki bo sproščala vročino in tako stopila čokolado in maslo. Pazie, da se skledica vode ne dotika, saj bi se tako čokolada preveč segrela in se posledično ne bi lepo stopila.

V ločeni skledi skupaj zmešajte sladkor, moko, mlete mandlje, kakav in sol. V drugi skledi zmešajte grški jogurt in vanilijevo esenco, nato pa dodajte še malenkost ohlajeno čokoladno zmes. Nato v zmešane tekoče sestavine nežno vmešajte še suhe sestavine. Po želji dodajte še na drobno narezano čokolado oziroma čokoladne kapljice.

Pekač obložite s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedite dobljeno čokoladno zmes. Brovnije pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 180°C, oziroma toliko časa, da so ob robu brovniji pečeni, v sredini pa je zmeš še rahla. Nato pekač vzemite iz pečice in pustite, da se brovniji ohladijo. Nato jih s pomočjo papirja za peko vzemite iz pekača, narežite in postrezite.