Kavč v dnevni sobi 83-letne Marije Feist krasijo punčke iz cunj, ki jih sama šiva že dvanajst let. Kot je povedala sogovornica, je za Unicefovo akcijo Posvoji punčko in reši otroka izvedela na univerzi za tretje življenjsko obdobje, kamor se je po vrnitvi iz Nemčije obrnila, da bi ohranila stik z nemščino. »V Štefanovi ulici sem se hitro priključila skupini prostovoljk, ki so šivale punčke, in aktivna sem še danes,« je povedala sogovornica. Kot je dodala, je pred nekaj leti prevzela vodenje še skupine Zavoda za oskrbo na domu, kjer punčke šivajo skupinsko.

Leta 2010 sešila prvih devet punčk

Marija Feist še danes hrani svojo prvo punčko, narejeno iz cunj. A to ni igrača, ki bi jo sama hranila iz let, ko je bila otrok. »Ko sem bila majhna, doma nismo imeli niti blaga niti volne. Mama se je nekako znašla in uspelo ji je splesti ali nakvačkati kakšno manjšo stvar. Tudi naučiti me ni imela na čem,« je opisala in dodala, da se je rodila v hiši, kjer živi še danes, in da so imeli doma nekaj krav in konjev. »Vodovod smo imeli napeljan do hiše, vendar se je v kotel, kot ga je oče poimenoval, voda čez dan nabrala le za konje in nas, za govedo smo jo vozili iz Grubarjevega kanala. Tudi elektrike nismo imeli vedno,« se je spominjala in dodala, da je brez elektrike šlo lažje kot brez vode. Kljub razmeram doma ji je uspelo končati šolo in zaposlila se je pri pletilji zasebnici, vzporedno je tudi šivala. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je nekaj časa imela status samostojne podjetnice, a je bilo težko. »Ni bilo strojev, tudi material smo težko dobili. Danes je vsega dovolj,« se spominja. Po tem je odšla v Nemčijo, kjer je preživela četrt stoletja.

Po vrnitvi v rojstno hišo si je prosti čas zapolnila prav s šivanjem punčk iz cunj. Leta 2010 je izdelala prvih devet punčk, naslednje leto že 21. »Vsako leto jih je več, lani sem jih izdelala okrog dvesto,« je pojasnila. Vsako punčko zabeleži in jo tudi poimenuje. »Imena za punčko najdem v koledarju,« je povedala v smehu in nam predstavila Nežo, Darinko, Alenko, Magdaleno, Celino, Cirilo, Petro, Ljubo in Angelo. »Pestra je tudi serija punčk Pike Nogavičke, ki sem jih pripravila po naročilu, tudi dvajset kuharic je hitro našlo svojega posvojitelja.« Ko beseda nanese na začetke šivanja punčk iz cunj, prizna, da je bila v dvomih, saj se je izšolala za strojno pletiljo, s skromnim znanjem šivanja. »Že kot otrok sem nekaj malega šivala. Obiskovala sem tekstilno šolo, kjer sem se po treh letih vajeniške dobe izšolala za pletiljo. Nekaj malega šivanja me je pri trinajstih letih naučila teta,« je povedala. Da so ji punčke pri srcu, ne skriva, saj je v vsako vloženo ogromno časa, najmanj 20 ur dela.

Ustrašila se je krojenja oblek

Kot strojna pletilja, ki šiva že od 15. leta, se je Feistova najbolj ustrašila prav krojenja: »Veste, veliko lažje je narediti kroj za odraslo osebo kot za slabih pol metra visoko punčko. Na začetku je vse nastalo preveliko.« V smehu je povedala, da zdaj sama ukroji vse ideje za obleke, ki jih dobi od kolegic, s katerimi šivajo punčke. A da ne bo pomote – čeprav jih imenujemo punčke iz cunj, ni na njih niti ene neugledne krpe. Vse blago je kupljeno ali pridobljeno z donacijami. »In tukaj gre res velika zasluga prav Maji Mikuž iz Unicefa, ki skrbi, da nam nikoli ne zmanjka materiala,« je povedala, a po tihem vseeno priznala, da nekaj stroškov vseeno ima tudi sama: »Ker imam res dober opletilni (overlock) šivalni stroj, kupujem le najboljši sukanec. Ne predstavljam si, da bi se mi nit med delom strgala. Da bi jo napeljala na novo, bi mi vzelo nekaj ur.«

Vsaka punčka ima na sebi tri ali štiri kose oblačil, nobeni ne manjkajo niti spodnje hlačke. »Prav vsak kupec punčki najprej pogleda pod krilo, ali ima spodnje perilo,« je opazila tudi našo spontano potezo. In medtem ko so obleke avtorsko delo, plod domišljije in ustvarjalnosti vseh šivilj, ki sodelujejo v tem vseslovenskem projektu, pa imajo vse punčke iz cunj enak kroj za telo, kar je tudi njihov zaščitni znak. »Od pet do deset jih krojim hkrati, tudi razrežem in napolnim z različnimi polnili. Letos sem jih pripravila malo več, saj je Unicef v projekt znova povabil modne oblikovalke in oblikovalce, da sami izdelajo oblačilo za punčko,« je razložila. Ob tem je priznala, da je ta akcija potekala že lani in da so bile nekatere punčke res čudovite.

Sogovornica je na koncu potarnala, da je bila zaradi covida-19 več doma, je pa zato izdelala kakšno punčko več. »Razmišljamo, da bi izdelali še kakšnega fantka iz cunj, saj je na Pošti Slovenije, kjer se punčke tudi prodajajo, povpraševanje po njih veliko. Ves čas se punčke prodajajo tudi na spletni strani www.punckeizcunj.si/trgovina,« je povedala sogovornica. Kot je priznala, bo morala ob prihajajočem lepem vremenu za nekaj časa šivanko dati na stran. Prihaja čas, ko bo Marija Feist ves prosti čas preživela na svojem vrtu okrog hiše. »Solato že imam doma, a bom morala počakati še kakšen teden, da ne bo več nevarnosti zmrzali.«