»Proti Nemčiji smo bili povsem razglašeni. Zdaj si moramo spet 'naštimati' glave, kajti če bomo proti Švedom ponovili slabo igro s tekme proti Nemcem, nimamo nobenih možnosti,« je po sobotnem polomu proti Nemčiji (27:36) opozarjal krožni napadalec Blaž Blagotinšek. Slovencem tudi na 13. medsebojni tekmi ni uspelo premagati Nemcev (enajst porazov, dva remija), sočasno pa so zapravili tudi prvo od dveh zaključnih žogic za Tokio. Druga je sledila danes proti Švedski, ki ji je za pot na Japonsko zadoščal že remi, Slovenci pa so nujno potrebovali zmago. Jasno je bilo, da se ne more ponoviti april 2016, ko sta se reprezentanci za olimpijski vozovnici pomerili na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju in na koncu obe odpotovali v Rio: takrat je v krogu treh ekip z enakim številom točk odločala razlika v golih na medsebojnih tekmah (Slovenija – Španija 24:21, Švedska – Slovenija 24:23, Španija – Švedska 25:23), na koncu pa je brez Brazilije ostala Španija.

Današnji dvoboj v Berlinu je bil že enajsti na velikih tekmovanjih (EP, SP, OI), pred njim pa je Švedska zmagala petkrat, Slovenija štirikrat, enkrat se je končalo z remijem. To je bilo januarja letos na SP v Egiptu, ko je za 28:28 sekundo pred koncem izenačil Matej Gaber, Skandinavci pa so pozneje postali svetovni podprvaki. Selektor Ljubomir Vranješ se je v dvorani Maxa Schmelinga odločil za eno igralsko rošado v primerjavi s tekmama proti Alžiriji in Nemčiji, namesto Roka Ovnička pa se je odločil za Jaka Malusa. Glenn Solberg, Norvežan na klopi Švedov, je zaupal isti šestnajsterici kot doslej, spet pa ni mogel računati na dva nosilca igre: Lukas Sandell (Aalborg) je zbolel za koronavirusom, Hampus Wanne (Flensburg), prvi strelec Švedske na SP 2021 s 53 goli, skupno tretji na tekmovanju in član idealne sedmerice, pa se je iz Berlina zaradi osebnih razlogov vrnil k družini.

Palicka je branil in tudi zadel

Že po manj kot sedmih minutah je bil Vranješ prisiljen z minuto odmora ustaviti reprezentanco svoje domovine, ki je povedla s 6:2. Slovenci so »razbranili« Andreasa Palicko, najboljšega vratarja na SP v Egiptu, ki je v dvajsetih minutah zbral sedem obramb. Predvsem po zaslugi Deana Bombača – pet golov v prvem polčasu – se je Slovenija v 24. minuti približala na 11:13, a končnica pred odhodom na odmor je spet pripadla Švedom. Reprezentanca, ki ima z velikih tekmovanj kar 21 kolajn (po štirikrat so bili tudi evropski in svetovni prvaki, olimpijski še nikoli), je hitro spet pobegnila na pet golov prednosti, potem ko je Palicka, član nemškega kluba Rhein Neckar Löwen, s strelom čez celo igrišče zadel prazna vrata za 16:11.

Nasledniki legendarne švedske generacije, imenovane Bengan Boys (ime je dobila po selektorju Bengtu Johanssonu, njen del je bil kot igralec tudi Vranješ), kljub visokemu naskoku niso popuščali in po desetih minutah je ta prvič narasel na šest golov (22:16). Slovenci niso mogli najti svoje prave igre, tekmeci pa so pridno polnili mrežo. Deset minut pred koncem je bilo že nič kaj pravljičnih sedem zaostanka (19:26) in že takrat je bilo jasno, da od četrtega nastopa Slovenije na OI – po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu – ne bo nič. Po rekordni razliki devetih golov (31:22) so Slovenci z delnim izidom 3:0 vsaj malce omilili boleč poraz, Švedi pa bodo v Tokiu naskakovali prvo olimpijsko zlato, potem ko so že štirikrat klonili v finalu: v Barceloni 1992, Atlanti 1996, Sydneyju 2000 in Londonu 2012.

Jure Dolenec je bil samokritičen

Kapetan Jure Dolenec je priznal, da so bili Nemci in Švedi občutno boljši. »Težko povem kaj pametnega, vsi smo zelo razočarani. Veliko smo se pogovarjali in ugotavljali, kako stvari obrniti na bolje po nastopu na SP v Egiptu, a smo v Berlinu igrali še slabše. Zakaj? Težko je reči, a prvi prevzemam odgovornost: namesto da bi kot kapetan povedel ekipo, sem v enem koncu tedna zgrešil več stoodstotnih priložnosti kot pred tem v celotni sezoni,« je bil samokritičen Jure Dolenec. Tudi odsotnost Boruta Mačkovška in Nika Henigmana ne sme biti izgovor: »Seveda se je poznala njuna odsotnost, a če bi bili vsi ostali na maksimalni ravni, bi lahko prišli do dobrega rezultata. A bili smo daleč od tega in teh kvalifikacij še dolgo ne bomo pozabili.«

Blaž Janc je bil s petimi goli (skupaj z Gašperjem Margučem in Deanom Bombačem) prvi strelec Slovenije, a je bila to slaba tolažba. »Spet nismo bili pravi, ne v obrambi ne v napadu. Švedi so bili dominantni in so zasluženo zmagali, nam pa ostane le to, da dvignemo glave, delamo naprej in upamo, da čim prej spet pridejo svetli trenutki,« se zaveda Blaž Janc. Dolenčev klubski soigralec v Barceloni je po treh tekmah v treh dneh dodal: »Takšen ritem je ubijalski, a to ne more in ne sme biti izgovor, kajti za vse reprezentance je bilo enako. Želeli smo si v Tokio, a ko nam stvari v igri ne stečejo, smo v težavah. In na žalost smo trenutno prav na tej točki.«