Pokal Vitranc se je priklonil Marcu Odermattu. Sijajni švicarski alpski smučar je dobil veleslalom z izjemno predstavo na drugi progi, s katero je pokoril svetovno konkurenco ter zmagal s sekundno razliko. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je približal Alexisu Pinturaultu na 31 točk zaostanka, Francozu pa je slekel majico vodilnega veleslalomista ter ga pred finalom v Lenzerheideju prehitel za 25 točk. Odermatt je alpski smučar prihodnosti, v naslednjih letih pa bodo lahko njegovo mojstrstvo občudovali tudi gledalci. Slovenski rezultatski izkupiček z 18. mestom Štefana Hadalina in 22. Žana Kranjca ni okronal 60. jubileja organizatorjev.

Žan Kranjec: brez prave hitrosti in napak

Za dvojno švicarsko zmago je poskrbel Loic Meillard, vodilni po prvi progi. Meillard je dokazal, da so lahko Rossignolove smuči, s katerimi nastopa tudi Žan Kranjec, konkurenčne tudi na ne povsem ledenem terenu. Avstrijce je s tretjim mestom navdušil Stefan Brennsteiner, s četrtim pa je bil razočaran Alexis Pinturault. Tudi svetovni veleslalomski prvak Mathieu Faivre, Hrvat Filip Zubčić in Norvežan Henrik Kristoffersen na 5., 6. in 7. mestu niso veliko zaostali za uvrstitvijo na zmagovalni oder.

Slovenske napovedi pred 60. Pokalom Vitranc so bile z vidika vrhunskega rezultata neuresničene. Razočaral je Žan Kranjec, ki je na prvi progi dosegel šele 19. čas. Vodičan je uprizoril svoje najslabše smučanje zadnjih sezon. »Postavitev je bila tako lahka, da sem se uštel pri napadu. Ker nisem delal napak, sem imel občutek, da sem dovolj hiter. V resnici pa sem nabiral zaostanek,« je razočaran opisal svoj nastop Žan Kranjec, ki ni blestel tudi na drugi progi, nazadoval na 22. mesto ter drugič na tekmah svetovnega pokala zaostal za Štefanom Hadalinom. »Ni bil moj dan. Nisem našel prave hitrosti. Zato tudi nisem delal napak, ki so sestavni del našega športa,« je v ciljnem izteku na novinarska vprašanja odgovarjal Žan Kranjec. »Tekma je simbolizirala sezono, v kateri imam veliko vzponov, žal še več padcev. Moram zdržati še na finalu v Lenzerheideju, iztržiti, kolikor se le da. Potem pa se pripraviti na novo sezono, v kateri si bom želel še višje, kot sem že bil,« je zaključil Kranjec.

Drugi čas druge proge Štefana Hadalina

Osmič v svoji karieri in četrtič v tej sezoni je veleslalomske točke osvojil Štefan Hadalin. Na prvi progi se je uvrstil v ozadje najboljše trideseterice. Z 29. časom si je priboril odlično izhodišče na drugi progi, na katero se je podal kot drugi. Dosegel je drugi najhitrejši čas na drugi progi, s katerim je napredoval na 18. mesto. Hadalin je potrdil odlično veleslalomsko pripravljenost, ki mu lahko dviga samozavest pred naslednjimi sezonami, za finalom svetovnega pokala pa je v veleslalomu zaostal za 30 točk. Sezono je končal na 29. mestu. »Na prvi progi sem dobil prave informacije, kako napasti na drugi progi. Druga proga, ki jo je postavil švicarski trener, je bila podobna prvi, kar sem dobro izkoristil. Vesel sem, da sem znova dosegel enega najboljših časov na drugi progi, kljub temu, da smučanje ni bilo tako dobro kot denimo v Banskem ali Cortini d’Ampezzo,« je bil zadovoljen Štefan Hadalin.

Kakšen bo rezultatski vtis jubilejnega Pokala Vitranc, bo pokazal jutrišnji slalom (prva proga ob 9.30, druga ob 12.30), na katerem bodo nastopili štirje Slovenci. Poleg Žana Kranjca in Štefana Hadalina še Tijan Marovt in Aljaž Dvornik. Glavni up bo Hadalin, ki je osvojil točke na vseh letošnjih devetih preizkušnjah, v skupnem seštevku discipline pa zaseda 23. mesto. Vremenska napoved je slaba, napovedane pa so tudi snežne padavine. »Na razmere ne morem vplivati. Dejstvo je, da sem si na veleslalomu priboril odlično izhodišče za slalomski napad,« obljublja Štefan Hadalin.

Rezultati veleslaloma 60. Pokala Vitranc: 1. Odermatt 2:12,87, 2. Meillard (oba Švi) +1,06, 3. Brennsteiner (Avs) +1,09, 4. Pinturault +1,11, 5. Faivre (oba Fra) +1,18, 6. Zubčić (Hrv) +1,33, 7. Kristoffersen (Nor) +1,34, 8. Feller (Avs) +1,45, 9. Caviezel (Švi) +1,52, 10. Luitz (Nem) +1,53, 18. Hadalin +2,52, 22. Kranjc (oba Slo) +70.