Raziskovalci ugotavljajo, da je v sodobnem času precej več rojstev dvojčkov kot še pred nekaj desetletji. Na vsakih 84 porodov se namreč rodijo dvojčki, kar pomeni 1,6 milijona novorojenih dvojčkov na leto. Globalno se je zadnjih štirih desetletjih število novorojenih dvojčkov povečalo za tretjino, v nekaterih posameznih državah pa tudi za precej več.

Znanstveniki so analizirali podatke o rojstvih med letoma 2010 in 2015 v 165 državah, kar zajema 99 odstotkov svetovnega prebivalstva. V 112 državah pa so preučili tudi podatke iz obdobja med letoma 1980 in 1985. Globalno gledano se je število rojstev dvojčkov od leta 1980 z 9 na 1000 rojstev povzpelo na 12, a so številke med državami precej različne. Največ rojstev dvojčkov beležijo v Severni Ameriki, Evropi in Aziji. »Absolutno število rojstev dvojčkov se je povečalo povsod razen v Južni Ameriki. V Afriki je sicer to povečanje skoraj v celoti rezultat rasti prebivalstva,« pojasnjuje Chrisitaan Monden, profesor sociologije in demografije z oxfordske univerze.

Do spočetja identičnih dvojčkov pride takrat, ko se oplojeno jajčece spontano razdeli na pol, do spočetja dvojajčnih pa kadar se sprostita dve jajčeci, ki ju oplodita dve semenčici. Dandanes sicer večina dvojčkov nastane kot rezultat hormonskih terapij za zdravljenje neplodnosti ali pri umetni oploditvi, pri kateri zaradi večje možnosti uspeha v maternico pogosto vstavijo več kot en embrio. Slednje v zadnjem obdobju zaradi povečanega tveganja za zdravje sicer v več državah odsvetujejo.

Porast postopkov umetne oploditve

Medtem ko se število enojajčnih dvojčkov skozi zgodovino ne spreminja kaj dosti, je Monden s sodelavci ugotovil, da je število novorojenih neidentičnih dvojčkov globalno precej naraslo. Vzrok za porast števila dvojčkov je po navedbah znanstvenikov predvsem v pogosto uporabljeni hormonski terapiji za zdravljenje neplodnosti, velikem številu postopkov umetne oploditve, pa tudi v čedalje višji starosti, pri kateri se ljudje odločajo za naraščaj. Možnost za naravno spočetje dvojajčnih dvojčkov namreč narašča s starostjo staršev in vrh doseže med 35. in 39. letom.

Avtorji študije ne pričakujejo, da se bo trend nadaljeval. Kot so zapisali, smo najverjetneje dosegli nekakšen vrh v številu novorojenih dvojčkov, saj najnovejši podatki kažejo, da so mnoge države dosegle plato na tem področju ali pa beležijo upad. »Če pogledate številke zahodnih držav, predvsem Velike Britanije in skandinavskih držav, lahko vidite, da so najnovejše številke nižje, kot so bile pred desetletjem,« ugotavlja Raj Mathur, predsednik Britanskega združenja za plodnost. »Večina dvojčkov je povsem zdravih, a se je treba zavedati, da takšna nosečnost pomeni večja tveganja tako za mater kot za otroka,« pojasnjuje Mathur in dodaja, da se je večplodni nosečnosti vsekakor smiselno izogniti, kadar je to možno. »Raje se držimo načela ‘eden naenkrat’,« še dodaja.