Da se v Blejskem jezeru pod blejskim gradom in v bližini protokolarnega objekta utaplja oseba, je prijaviteljica s klicem na pomoč pristojne obvestila danes dopoldne nekaj minut čez deseto. »Iz vode so jo rešili blejski policisti in gasilci ter domačin s čolnom. Eden od policistov je brez odlašanja skočil v ledeno mrzlo jezero in osebo nad gladino držal do prihoda čolna, kamor sta jo povlekla skupaj z domačinom. Pri iznosu zelo podhlajene osebe iz vode so pomagali tudi blejski gasilci,« opisuje Bojan Kos iz PU Kranj. Ko so prišli na kraj dogajanja blejski gasilci, je bilo po besedah Domna Kunčiča že na prvi pogled očitno, da je oseba že precej podhlajena. »Vseeno je bila še pri zavesti,« opisuje gasilec.

Hitri odzivi vseh vpletenih

Sogovorniki opozarjajo, da je splet hitrih odzivov vseh udeleženih v reševanje in drugih naključij razlog, da se je reševanje končalo srečno. Kot smo izvedeli, je oseba že začela toniti pod jezersko gladino. Če v bližini ne bi bilo čolna zaradi treninga veslačev in prijaviteljice, ki je takoj poklicala na pomoč, bi lahko utapljajoča se oseba manj opazno potonila globlje.

Zaradi dogodka v bližini so se izjemno hitro lahko odzvali tudi policisti in gasilci, kar je pri reševanju, kjer so pomembne sekunde, ključnega pomena. Ko so osebo vsi sodelujoči, samo gasilcev je bilo na intervenciji enajst, potegnili iz vode, so jo predali reševalcem NMP Bled. Ti so jo pripravili na prevoz in jo odpeljali v bolnišnico. »Okoliščine dogodka policisti še preverjajo, gre pa za dogodek brez znakov tuje krivde,« pojasnjuje Kos.

»Velika hvala prijaviteljici za takojšnjo prijavo dogodka in čestitke občanu, policijskim in gasilskim kolegom ter reševalcem za zares hitro pomoč in še eno odlično opravljeno nalogo. Ključno vlogo poleg neposredne pomoči v takih trenutkih odigra tudi takojšnja prijava dogodka in izredno hitra izmenjava informacij med pristojnimi centri za sprejem nujnih klicev na številkah 112 in 113,« poudarja Kos.

Glavni cilj je pomoč ljudem

»Varovanje življenja, zdravja in premoženja ljudi je tisto poslanstvo policije, ki se ne bo nikoli spremenilo. In s takimi dejanji, kot je bilo današnje, naši policisti skupaj s kolegi sorodnih poklicev to samo še potrjujejo. Zavezani smo pomagati ljudem – in to je tisto, kar stoji pred nami, ko se pogledamo v ogledalo. Zato vedno smo in bomo pomagali vsakemu, ki potrebuje našo pomoč, četudi se moramo ob tem izpostaviti,« je danes dodal Kos.