Najuspešnejši slovenski biatlonec Jakov Fak ob koncu zime ohranja konkurenčnost med velikani biatlona. Potem ko je bil minuli teden deveti v sprintu in četrti na zasledovanju, je novo sprintersko preizkušnjo na deset kilometrov pod žarometi v Novem Mestu na Moravskem sklenil na repu vodilne deseterice, tik za zvezdnikom Johannesom Thingnesom Boejem.

Norveška vztrajno kroji vrh svetovnega pokala, a tokrat ni imela tekmovalca za zmago. Najboljšo predstavo je pokazal francoski biatlonec Quentin Fillon Maillet, ki se je osmič v karieri povzel na stopničke v sprintu. V tej disciplini je prvič zmagal in povedal: »Vse je zelo čustveno. Tako močno sem se trudil, da bi zmagal že na prejšnjih sprinterskih tekmah, a sem prevečkrat zgrešil na strelišču. Tokrat sem dal vse od sebe in uspelo mi je.« Viking Tarjei Boe je za zmagovalcem zaostal za enajst sekund, blizu je bil tudi tretjeuvrščeni Italijan Lukas Hofer. Uvrstitev na zmagovalni oder sta tekmovalcem prinesla hiter tek in brezhibno streljanje.

Jakov Fak je tekel v visokem ritmu in višjo uvrstitev zapravil na strelišču, ko je v stoječem položaju zgrešil eno tarčo in moral v kazenski krog. Blizu Brna si je zagotovil enajsto uvrstitev med deseterico v letošnji sezoni. V skupnem seštevku svetovnega pokala je enajsti in ima ugodno izhodišče za sobotno zasledovanje. Nastop na naslednji preizkušnji si je s 37. mestom po solidnem nastopu v sprintu zagotovil tudi Miha Dovžan, medtem ko sta se Rok Tršan in Klemen Bauer uvrstila v drugo polovico med 105 tekmovalci iz 32 držav.

Po današnjem sprintu v ženski konkurenci bo jutri v Novem Mestu dvojno zasledovanje, zadnji tekmovalni dan na Češkem pa prinaša preizkus mešanih štafet in parov. Biatlonci bodo sezono v svetovnem pokalu sklenili prihodnji teden v Östersundu na Švedskem. mag