Odločitev je bila sprejeta »po poročilih o resnih primerih krvnih strdkov med ljudmi, cepljenimi s cepivom proti covidu-19 AstraZenece«, so zapisali v izjavi. Pri tem so sicer dodali, da "trenutno ni ugotovljeno, da obstaja povezava med cepivom in krvnimi strdki".

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v sredo sporočila, da glede na preliminarno preiskavo cepivo AstraZenece ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, ki je umrla zaradi krvnega strdka deset dni po cepljenju s tem cepivom.

Avstrijske oblasti so pred dnevi začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva AstraZenece, razlog pa je bila smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri neki 35-letnici po cepljenju s tem cepivom.

Za prekinitev cepljenja s sporno serijo cepiva AstraZenece, ki šteje milijon odmerkov in so jo prejeli v 17 evropskih državah, so se odločile še štiri države - Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg. Danske oblasti so se odločile, da povsem prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece. Odločitev bodo preučili čez 14 dni.

Ema je sporočila, da so do 9. marca zabeležili 22 primerov krvnega strdka pri več kot trem milijonih ljudeh, cepljenih v evropskem gospodarskem prostoru.

»Treba je poudariti, da nismo končali uporabe cepiva AstraZenece, samo prekinili smo njegovo uporabo,« je sporočil direktor danskih zdravstvenih oblasti Soren Brostrom. Na Danskem je do zdaj po cepljenju umrla ena oseba. Ema preiskuje njeno smrt.

»Obstaja obsežna dokumentacija, da je cepivo tako varno kot učinkovito. Toda tako mi kot danska zdravstvena agencija moramo ukrepati ob informaciji o možnih resnih stranskih učinkih, tako na Danskem kot v drugih evropskih državah,« je dodal Brostrom.

Začasna prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece bo po pričakovanjih upočasnila kampanjo cepljenja na Danskem. V Koebenhavnu zdaj pričakujejo, da bo celotno odraslo prebivalstvo cepljeno do sredine avgusta, namesto do začetka julija, kot je bilo sprva predvideno.