Kot je povedal direktor podjetja Marles hiše Maribor Matej Vukmanič, se je leto 2020 začelo zelo optimistično. Naročil so imeli dovolj za vse leto, proizvodnjo pa so z dveh lokacij preselili na eno v Lovrencu na Pohorju ter povsem prenovili in posodobili strojno opremo. S tem so izboljšali delovne pogoje, povečali proizvodne zmogljivosti in dosegli večjo prožnost, ki jim omogoča, da se lažje prilagajajo tržnim nihanjem. Takrat se še niso zavedali, kako prav jim bo to prišlo v času epidemije, ki je bila razglašena samo nekaj tednov pozneje.

Najprej zastoj v tujini, nato doma

»Takoj po razglasitvi epidemije sta se nam zaprla italijanski in švicarski trg, kjer nismo mogli izvajati načrtovanih montaž,« je razložil sogovornik. Vse zmogljivosti so zato preusmerili v proizvodnjo za domači in avstrijski trg ter v proizvodnjo večjega števila modularnih enot za nemški trg. V drugi polovici leta pa je bilo ravno obratno. Kot je povedal Vukmanič, so v Sloveniji upravne enote spomladi zaradi epidemije praktično povsem ustavile izdajanje gradbenih dovoljenj. To je za Marles pomenilo, da kljub polni knjigi naročil hiš za slovenski trg v drugem polletju ni mogel proizvajati v predvidenem obsegu. Tokrat so se prilagodili tako, da so pospešili proizvodnjo za tuje trge, kjer se je stanje bistveno izboljšalo. Tako so nadoknadili ves izpad, ki so ga na tujih trgih zabeležili v prvem polletju, hkrati pa nadomestili izpad na domačem trgu, ki je bil posledica zamud pri izdajanju gradbenih dovoljenj.

Prebojni projekti modularne gradnje

Posebno vlogo v letu 2020 so v podjetju Marles odigrali projekti modularne gradnje, ki jih Marles proizvaja za znanega nemškega partnerja. Modularne enote, ki so plod lastnega razvoja in za katere je podjetje pridobilo že številna mednarodna priznanja, so proizvedene iz lesene nosilne konstrukcije brez jeklenih ali drugih kovinskih okvirjev. Posamezne sestavne komponente, kot so stene in talno-strešna konstrukcija, proizvedejo v lastni proizvodnji, nato sledita sestava posameznih sklopov ter kompletna izvedba gradbenih obrtniških del, ki se zaključijo z vgradnjo sanitarne opreme ter kuhinje.

Pri tem je treba poudariti, da omenjenih modularnih enot ne gre enačiti z mobilnimi hiškami, bolj poznanimi iz počitniških namestitev, saj te niso namenjene stalnemu bivanju, temveč samo sezonskemu ali začasnemu, medtem ko so modularne enote, proizvedene v podjetju Marles, izvedene iz enake konstrukcije kot druge pasivne hiše podjetja Marles in so tako namenjene stalnemu bivanju z vgrajenim talnim gretjem in toplotno črpalko. V takšen modularni Marlesov objekt, ki meri dobrih 50 m2 stanovanjske površine v obliki dvo- ali trosobnega stanovanja, je po opravljeni dobavi in montaži možna takojšnja vselitev.

Samo v letu 2020 so v podjetju Marles proizvedli in postavili nekaj manj kot 100 podobnih modularnih enot v skupni višini dobrih 5 milijonov evrov; izstopajo projekti za nemška mesta Esslingen, Kernen in Böblingen, pri čemer je bil slednji, sestavljen iz 28 modularnih enot na ključ, proizveden, dobavljen in uspešno predan investitorju v rekordnem času 3 mesece od podpisa pogodbe.

Projekti na tujih trgih

Vzorčna hiša na Dunaju in objekt prihodnosti Dom24h v Limbušu sta taka primera. Ko že govorimo o projektih na tujih trgih, je treba omeniti še gradnjo nove vzorčne hiše v Avstriji, ki jo je avstrijsko hčerinsko podjetje Marles Fertighaus zgradilo v naselju montažnih hiš Blaue Lagune na Dunaju. Gre za razvojno in tehnološko dovršeno skoraj ničenergijsko hišo, s katero želijo nagovarjati predvsem mlade družine. Podkletena pritlična hiša ima 150 kvadratnih metrov stanovanjske površine, v prav tako velikih kletnih prostorih pa so uredili najmodernejši center za vzorčenje objektov, kjer bodo kupci izbirali med najnovejšimi in tehnološko dovršenimi rešitvami.

Zelo pomemben projekt so začeli graditi tudi na sedežu podjetja Marles v Limbušu. Gre za dobrih 15 milijonov evrov vreden projekt Dom24h, ki ga izvaja konzorcij 12 najbolj inovativnih in razvojno usmerjenih slovenskih podjetij, kjer pa Marles prevzema vlogo vodilnega partnerja. Kot je povedal Vukmanič, gre za bivanjski objekt prihodnosti, ki bo prilagojen novim razmeram, njegov dizajn sledi vse bolj pomembnim trendom in omogoča uporabnikom ne le prebivanje v objektu, ampak tudi opravljanje dela od doma in preživljanje prostega časa. Gre za simbiozo vseh modernemu človeku pomembnih aktivnosti: delo-dom-prosti čas. Lani so ga projektirali in naredili osnovno betonsko ploščo, ta teden pa bodo začeli montažo objekta. Ta bo v veliki meri energijsko samozadosten in bo deloval na konceptu neto ničenergijske stavbe. Za oskrbo z električno energijo bo skrbela energija sonca, elektriko bo v objektu moč hraniti ter z njo polniti električna vozila, presežke pa se bo hranilo v hranilnikih/baterijah ali oddajalo v odprto omrežje. V objektu bodo partnerji zagotovili uporabo pametnih naprav in pohištva, ki bodo integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja pametnega doma.

Partnerstva za zeleno prihodnost

V začetku lanskega leta so sklenili tudi partnerstvo s podjetjem Porsche Slovenija oziroma njegovim projektom MOON. Cilj tega povezovanja je kupcem Marlesovih hiš omogočiti mobilnost na najvišji ravni in z minimalnim obremenjevanjem okolja. Kupcem Marlesovih družinskih hiš ni več treba skrbeti, kje bodo polnili svoj električni avtomobil. Vse potrebno lahko hitro, enostavno in na enem mestu uredijo že ob odločitvi za nakup hiše. Kupec se lahko po želji odloči tudi za vgradnjo fotovoltaičnega sistema, s katerim bo energijo pridobival iz sonca in jo hranil v domačem hranilniku. Svojo zavezanost trajnostnemu razvoju so izrazili še s pridružitvijo nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo, k čemur je slovenska podjetja in organizacije pozval Center energetsko učinkovitih rešitev (CER).

Med najboljšimi slovenskimi podjetji

Marlesove dosežke je opazila tudi širša javnost. Tako so kot prvi slovenski proizvajalec montažnih hiš prejeli prestižno priznanje Delovo podjetniško zvezdo 2020 po izboru bralcev. »S tem prestižnim nazivom dokazujemo, da spadamo v sam vrh podjetij, ki izkazujejo največji uspeh tako na gospodarski kot na družbeni in okoljski ravni,« je povedal Vukmanič in dodal, da so prav tako zelo ponosni na priznanje Zlata bonitetna odličnost, ki jim jo je podelilo mednarodno podjetje Bisnode. S tem se je Marles uvrstil med 6,9 odstotka najboljših slovenskih podjetij. (ktm)