Evropska poslanka Ljudmila Novak je v javnem pismu uvodoma povedala, da so se, odkar v javnomnenjskih anketah kotira visoko, z njo in njeno domnevno kandidaturo za predsednico države začeli ukvarjati levi, še bolj pa desni oziroma skrajno desničarski mediji. »Čeprav sem večkrat javno povedala, da z delom v Bruslju želim nadaljevati. A to morebitno mojo kandidaturo je seveda treba na desni v kali zatreti, kajti na predsedniško mesto je treba postaviti lutko, ki jo bodo lahko po svoje obračali,« je bila neposredna.

Novakova je spomnila, da je na politični sceni že dobrih dvajset let in da je za županjo Moravč sprva kandidirala na pobudo članov lokalnega odbora NSi, ker je bila prepričana, da je vsak človek do neke mere odgovoren za skupno dobro. Dokončno odločitev za kandidaturo in pravi pospešek k hitrejši odločitvi pa je dobila, tako Novakova, ko je izvedela, da želi lokalni odbor SDS preko Janeza Janše in Andreja Bajuka preprečiti njeno kandidaturo z namenom, da NSi podpre njihovega kandidata. »Že prvo leto mandata županje me je destruktivna politika te »desne« stranke utrdila in naučila prenašati laži in podtikanja, ki so bila značilna za nek drugi politični sistem, ne pritičejo pa demokraciji,« je opisala.

Napadi z »levičarstvom« in »Murglami«

Dejala je, da so vsakič, ko se s stranko niso upognili destruktivni politiki neke druge desne stranke, doživeli napade in podtikanja o levičarstvu, Murglah in podobnem. »Že na znamenitem shodu desnice na Trgu republike v Ljubljani sem javno povedala, da mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali. V to verjamem še danes. V takšni desnici se tudi sama najbolj prepoznam. A sledili so žvižgi in nadaljnja huda zmerjanja,« razmišlja Novakova.

Pravi še, da ko posluša kritike na račun »levih« medijev, ki so o njej napisali marsikaj grdega ali lažnega, da ugotavlja, da je vsi ti mediji skupaj niso tako popljuvali kot »uravnoteženi mediji v službi resnice«. »Seveda njihove resnice, ki je polna laži in manipulacij. Potiskajo me nekam na levico, ki ji nisem nikoli pripadala niti je nikoli povzdigovala, še manj pa čutila pripadnost opciji, ki nikoli ni bila moja izbira,« pristavlja in poudarja, da je zanjo najbolj pomembno, kakšen je človek, kakšna so njegova dela in kaj kot politik dopušča, pri čemer pravi, da to ni odvisno od tega, ali nekdo pripada levici ali desnici. »Ko mi desni spletni medij, ki sem ga tudi sama ves čas podpirala in sponzorirala, očita, da želim biti Borut Pahor na desnici, se ob današnjem poznavanju ozadja tega medija lahko le grenko nasmehnem.«

O očitkih, da je »zgaga z visoko plačo«

Nadaljevala je z repliko na Janšev nedavni tvit, v katerem ji je očital, da je v Evropi za zelo visoko plačo zgolj za zgago in da ne deluje v korist Slovenije. »Plače evropskih poslancev so za vse enake. Prejmejo jih tudi tisti, ki glasujejo s Fideszom, čeprav uradno (še) pripadajo Evropski ljudski stranki (EPP), Fidesz pa po njihovem mnenju bolj spoštuje krščanske vrednote in demokracijo kot EPP. No, ta Orbanova »iliberalna« demokracija, kot jo sam poimenuje, dejansko predstavlja avtokracijo enega človeka, ki vsem soli pamet, išče sebi primerne zaveznike po Evropi, hkrati pa naj bi sprejemal in svojim prijateljem delil evropski denar, ki je prišel od tistih »grdih« držav, katerih voditelje ponižuje in velikodušno ozmerja,« mu je oponesla.

Opozorila je tudi, da jih v Evropski uniji in Evropska ljudska stranki v Bruslju upravičeno skrbi, kaj se dogaja z demokracijo in svobodo medijev v državah z mlado demokracijo. »Twitter je povsod dostopen in zapisi predsednika vlade katere koli članice EU vselej zbudijo pozornost, še toliko bolj, če so neprimerni ali celo žaljivi. Mi lahko napišemo na stotine tvitov, pa ti ne bodo imeli ne takšnega odmeva in ne dosega kot en sam tvit nekega predsednika vlade, ki namerno pošlje čestitko poražencu volitev,« komentira, pri čemer kritizira tudi slovensko medijsko krajino, ko pravi, da v Sloveniji takšnim tvitom namenimo absolutno preveč časa in medijskega prostora.

O slabih kristjanih in diskreditacijah

»Ko se mi očita, da sem slaba kristjanka, ker kritiziram dejanja trenutnega predsednika slovenske vlade, se sprašujem, po kakšnih kriterijih ljudje pridejo do takšne sodbe in sklepov. Laganje, manipulacije, širjenje sovraštva in zla, namerne delitve, diskreditacije pod lažnimi profili in grožnje so manire, ki niso demokratične, še manj pa krščanske,« se ustavi tudi pri zlobnih jezikih, ki ji očitajo nekrščansko držo. Pri čemer jo žalosti, da mnogi kristjani nasedajo takšnim manipulacijam nekoga, »ki ni ne demokrat, ne kristjan in tudi desnica ne, kvečjemu skrajni desničar. Skrajneže na desnici in levici pa zaznamujejo iste lastnosti«.

Žalosti pa jo tudi to, da je na desni veliko »pragmatičnosti«: »Ni pomembno, kaj kdo dela in ali se ob tem ogroža demokratične temelje, važno je, da se razdeli veliko denarja, pa čeprav ta denar ni naš in prihaja prav iz Bruslja, po katerem je tako priročno pljuvati. Ob tako visokih vsotah denarja za različne projekte, ki so seveda sedaj na razpolago izključno zaradi Bruslja, pa bodo za primerno nagrado z metri asfalta ali čim podobnim še nekateri opozicijski poslanci z veseljem pritisnili na pravo tipko.« V sklepu sicer dodaja, da nove stranke ne bo ustanovila, ker da je preveč garala za ohranitev krščanske demokracije v Sloveniji. »Vse zavržne prakse politikov, z desne ali leve, evropske ali slovenske, pa bom še naprej zavračala, ker vem, da ne vodijo k demokratični prihodnosti.«