Slovenskega avtoprevoznika Adama Grželja so prijeli 26. aprila lani, ko so med tovorom zamrznjene hrane v pristanišču Dover našli 81 kilogramov kokaina in tri kilograme heroina. Po poročanju britanskih medijev so bili paketi skriti med palete zamrznjenih pic, ki jih je tovornjakar v Veliko Britanijo pripeljal iz Italije. Ulično vrednost najdene droge so strokovnjaki ocenili na nekaj manj kot osem milijonov evrov. Konec maja lani je Grželj v priporu zatrjeval, da ni kriv očitanega mu dejanja, a mu sodišče očitno ni verjelo, saj ga je 26. februarja letos spoznalo za krivega in obsodilo na 15 let zapora. Obravnave so zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa večkrat prestavili, zato se je postopek zavlekel v letošnje leto.

»Organizirane kriminalne združbe se pri tihotapljenju nezakonitih dobrin zanašajo ravno na takšne koruptivne voznike,« je za medije pojasnila Debbie Cook iz Nacionalne agencije za boj proti kriminalu (NCA). »Tovornjakarji imajo ključno vlogo v tihotapski verigi, ki ji nasilje in izkoriščanje na vsakem koraku nikakor ni tuje. Oni so pravzaprav povezava med južnoameriškimi karteli in pouličnimi tolpami tukaj v Veliki Britaniji,« je bila jasna. Upa, da bo imela dolgoletna zaporna kazen zastrašujoč učinek tudi na druge prevoznike, ki morda razmišljajo o takšnem nezakonitem dejanju. Regionalni direktor obmejne policije Dave Smith pa je že lani ob tem velikem zasegu poudaril, kako so droge za organizirane kriminalne združbe valuta, ki jih napaja in jih ohranja pri življenju, povezane pa da so s kriminalom, nasiljem in izkoriščanjem.

Če so banane, je tudi kokain

Večkrat smo že pisali, kako so se evropski tihotapci drog pandemiji prilagodili. Poiskali so nova, inovativna skrivališča za pošiljke, uvedli brezstično prodajo mamil in dostavo na dom. V času koronakrize se je tako spremenila logistika, količina tihotapljene droge iz ene države v drugo pa ne. Zaradi pomanjkanja letalskih povezav so se kriminalne združbe osredotočile na morske, kjer so povečini prevažali kokain, ter kopenske poti, po katerih so vozili heroin.

»Nekaj droge so vendarle tihotapili tudi na letalih, povečini tako, da so jih skrili med hrano, ki so jo uvozili v Evropo. Če v trgovini vidite banane, potem lahko sklepate, da je z njimi na črni trg prišel tudi kokain,« je za Euronews pred kratkim komentiral Andrew Cunningham iz Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA). »Mednarodnega trga z drogami pandemija ni bistveno prizadela. V nekaterih državah EU smo zasegli celo več droge kot v enakem času leta 2019,« je lani povedala direktorica Evropskega policijskega urada (Europol) Catherine de Bolle. Europol in EMCDDA sta namreč med pandemijo opravila raziskavo vpliva koronakrize na evropski trg. A četudi so operirali z omejenimi podatki, je raziskovalcem vendarle uspelo napovedati določene bodoče trende na evropskem črnem trgu. »Povečana prodaja prek spleta bo povzročala dodatne preglavice policiji,« je takrat dejal Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA, obenem napoveduje več nasilja med konkurenčnimi kriminalnimi združbami.