Tudi ta konec tedna so se pred zbirnim centrom za odlaganje odpadkov RCERO na Barju vile dolge kolone vozil Ljubljančanov, ki so skoraj že pomladno obarvan konec tedna izkoristili za čiščenje kleti, garaž in druge navlake okoli hiše. Nič manjša gneča ni bila v ponedeljek zjutraj, ko so se v soboto bolj ali manj osebnim vozilom priključili še poltovornjaki in tovornjaki z odpadnim gradbenim materialom. A kot nam je povedala vodja odnosov z javnostmi v JP Voka Snaga Nina Sankovič, se v podjetju zavedajo težav, zato so pohiteli in že z današnjim dnem vnesli nekaj ključnih sprememb.

Na obisk zbirnega centra vpliva več dejavnikov, zato težko rečejo, ob katerih delovnih dnevih oziroma urah je največ obiska. »Zagotovo pa izstopa prav sobota. Količine odpadkov, pripeljane v zbirne centre, začnejo naraščati spomladi, največje količine sprejmemo med julijem in novembrom, v najbolj obiskanih mesecih pa dnevno v zbirni center pripelje več kot tisoč vozil,« je povedala sogovornica in dodala, da bo tudi zato Zbirni center Barje od danes naprej odprt do 20. ure. »Običajno na daljši, 14-urni delovni čas preidemo s 1. aprilom, tokrat smo to naredili prej.«

Povečana gneča tudi zaradi vseh ukrepov

To pa ni edina sprememba, ki so jo v zadnjih dneh vpeljali na Barju. Na poti od krožišča do zbirnega centra so za zeleni odrez in gradbene odpadke vzpostavili dodaten prostor, s čimer bodo razbremenili zbirni center. »Seveda pa je pričakovati, da bo zaradi preventivnih ukrepov postopek oddajanja odpadkov še naprej bistveno počasnejši kot v običajnih razmerah,« je povedala sogovornica. »Po naših preteklih izkušnjah je pričakovati, da bo približno polovica uporabnikov že v krožišču usmerjena na to dodatno lokacijo in ne bo vstopala v center.« Dodatni prostor za zeleni odrez in gradbene odpadke ima nekoliko drugačen delovni čas, in sicer od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro.

Zaradi koronskih ukrepov še vedno velja, da je vstop mogoč za največ pet vozil hkrati, kar seveda podaljšuje čakalne vrste. Ljubljančani imajo možnost odlaganja nekaterih vrst odpadkov tudi v zbirnem centru na Povšetovi, ki je odprt od torka do sobote med 11. in 18. uro. »V zbirnem centru na Povšetovi ne sprejemamo azbestnih in gradbenih odpadkov, kamor spadajo opeka, omet, ploščice, sanitarna keramika, manjši kosi betona, izolacijski materiali, kot sta steklena volna in stirodur,« je še opomnila sogovornica.