Zmagovalec OP Avstralije v tenisu Novak Đoković je na začetku tega tedna postavil nov mejnik. Postal je igralec z najdaljšim stažem številke ena svetovnega tenisa. V ponedeljek je bil že 311. teden v njegovi karieri, ko je bil prvi na lestvici; v tem je prehitel Rogerja Federerja. Srb se je novega uspeha veselil v Beogradu pred svojo restavracijo, posebno pozornost pa so najboljšemu srbskemu športniku vseh časov namenili na stavbi mestne skupščine srbske metropole, kjer so prikazovali projekcijo najpomembnejših zmag in najlepših točk nacionalnega heroja.

Odslej glavni cilj turnirji največje četverice

»Vsak mejnik mi pomeni veliko. Uspeh sem dosegel v izjemni konkurenci, morda največji v teniški zgodovini. Če sem v preteklosti občasno pogledal tudi na to, koliko časa sem preživel kot številka ena na svetu, se bom v preteklosti posvečal predvsem turnirjem največje četverice. Moja velika želja je, da bi jih nekoč osvojil največ med vsemi,« priznava Novak Đoković, ki je v Melbournu slavil 18. zmago za grand slam, do Rogerja Federerja in Rafaela Nadala pa ga ločita še dve največji turnirski lovoriki. Spomnimo, da bo naslednji turnir največje četverice od 17. maja naprej v Parizu, kjer je bil Nadal doslej najboljši trinajstkrat. Na strani Đokovića je tudi statistika proti največjima tekmecema na svetu, saj proti Federerju v medsebojnih dvobojih vodi s 27:23, proti Nadalu pa z 29:27.

Ponedeljkov večer v Beogradu je bil slavnosten, Srbija se je na vseh ravneh priklonila svojemu šampionu. »Ne dvomim, da bo Novak Đoković po vseh statistikah postal najboljši teniški igralec vseh časov. Kakor igra, je osvojitev še dveh turnirjev največje četverice zanj mala malica. Za Novaka ni meja. V tej sezoni pričakujem, da bo osvojil še Wimbledon in OP ZDA, morda pa tudi Nadalov Roland Garros,« je v Danasu polna hvale srbska teniška legenda, 81-letni Radmilo Armenulović.

Bakle in ognjemet

Beograjska proslava Novaka Đokovića je po pričakovanju sprožila mnoge odzive svetovnih medijev, ki so na Srba znova zlili gnojnico, češ da v svetovni zdravstveni krizi ne spoštuje protokolov. V prestolnici se je zbralo na tisoče njegovih oboževalcev, prižigali so bakle, mesto je pripravilo ognjemet. Na številnih stolpnicah so bile slike srbskega junaka, ki se je pripeljal v spremstvu staršev. Kot vselej je Đoković na proslavi zapel nekaj nacionalnih pesmi.

Zanimiv je tudi pregled srbskih medijev. Na Blicu si je bilo mogoče ogledati 18 zaključnih žogic za zmago na 18 največjih turnirjih. Zraven pa številni posnetki s ponedeljkovega slavja. Danas je objavil obsežne izjave največjih srbskih teniških strokovnjakov. Mnenja stroke so si zelo podobna. Omembe vredni so slavospevi številki ena svetovnega tenisa na temo družine. Spomnili so se, da so tako številni teniški zvezdniki kot najboljši športniki vseh časov zanemarjali družino in imeli burno življenje, medtem ko je Novak Đoković povsem družinski človek.