AFP navaja japonsko agencijo Kyodo News, ki poroča, da se je japonska vlada odločila, da obisk ljubiteljev športa iz tujine na igrah ne bo mogoč. Vzrok je strah pred širitvijo okužb, ki bi jih lahko obiskovalci iz tujine razširili v državi prirediteljici iger.

Kyodo News je odločitev vlade pospremil s citiranjem neimenovanega vira, da so se na Japonskem tako odločili tudi zaradi novih sevov virusa, ki so že razširjeni v številnih državah.

Časnik Asahi Shimbun je tako poročal, da je v zvezi z obiskovalci iger iz tujine Mednarodni olimpijski komite (Mok) že zaprosil lokalne oblasti za izjeme, obisk naj bi tako dovolili obiskovalcem iz vrst olimpijskih pokroviteljev, prireditelji iger pa to prošnjo še obravnavajo. V anketi časnika Yomiuri Shimbun pa se je več kot 75 odstotkov sodelujočih izreklo za prepoved obiskovalcem iz tujine.

Kot so zapisali pri AFP, se je Japonska pozimi sicer izognila velikemu povečanju okužb, prav tako tam niso imeli splošne ustavitve javnega življenja, a v prestolnici trenutno vseeno veljajo nekoliko poostrena koronska pravila.

Uradno naj bi prireditelji iger še ta mesec odločali o tem, ali bodo dovolili ljubiteljem športa iz tujine obisk iger ali ne. Po nekaterih podatkih so doslej v tujino prodali že 900.000 vstopnic za olimpijska tekmovanja. Uradna odločitev bo bržkone znana do 25. marca, ko se bo na Japonskem začela pot olimpijske plamenice.