Sedemdnevno povprečje novih okužb je 764, kar nas še naprej umešča v oranžno fazo, za vstop v rumeno bi moralo pasti pod 600. Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 90 oseb, sedem jih je umrlo. Trenutno je po ocenah v Sloveniji 10.602 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V ponedeljek so sicer izvedli dodatnih 47.918 HAT-testov, na začetku tedna se namreč testirajo učitelji in vzgojitelji.

Največ težav pri športni vzgoji

Nataša Kranjc, v.d. generalne direktorice Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih je pojasnila, da so se včeraj v šole vrnili tudi ostali dijaki, in sicer po nekoliko prilagojenem modelu C. To pomeni, da se v šoli ves čas izobražujejo dijaki zaključnih letnikov, ostali pa se šolajo na način, da je v oddelku fizično prisotna polovica dijakov, druga polovica pa se šola na daljavo, dijaki pa se izmenjujejo na en teden.

»Zavedamo se, da organizacija in izvedba pouka na ta način zagotovo predstavlja velik organizacijski izziv, vendar so sodeč po prvih odzivih, ki jih dobivamo od šol, ravnateljice in ravnatelji svoje delo več kot odlično opravili,« je komentirala. In opomnila: »Vračanje vseh dijakov v šolske klopi je po vladnem načrtu sproščanja ukrepov sicer predvideno v rumeni fazi.« Ta teden se je skladno s strategijo cepljenja začelo tudi cepljenje šolnikov.

»Poleg pregleda učilnic in ostalih prostorov z zagotavljanjem razkužil in pripravami glede obveščanja smo večino preteklega tedna namenili pripravam na samo izvajanje pouka. Da bo potekalo čim bolj varno, smo pripravili načrte, ki se tedensko menjajo. Opredelili smo matične učilnice, ki predstavljajo matične mehurčke, kar naj bi zagotavljalo, da se dijaki različnih oddelkov pri izvajanju predmetov oziroma strokovnih modulov ne mešajo med seboj,« je pojasnila Nataše Kranjc dopolnila pojasnila Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in ravnateljica SIC Ljubljana. Izpostavila je, da je največ preglavic povzročalo združevanje pri izbirnih vsebinah in športni vzgoji. »Vsi bodo morali ves čas nositi zaščitne maske, ki doslej v oddelku niso bile obvezne. Vendar pri športni vzgoji zaradi intenzivnega dihanja in manjše vidljivosti to predstavlja velik problem.«

Kacin spregovoril o distribuciji cepiva

Državni sekretar Jelko Kacin, koordinator cepljenja proti covid-19, je zatem predstavil okvirni sporazum med NIJZ in farmacevtsko družbo Salus, ki bo skrbelo za obsežnejše cepljenje, ki nas čaka v naslednjih tednih in mesecih. »Pogodba govori o distribuciji cepiva proti covidu-19. Salus je predstavnik podjetje Pfizer-BioNTech in ima zagotovljene vse skladiščne pogoje za shranjevanje cepiva pri nizkih temperaturah,« je ocenil.

In spregovoril tudi o finančnem okviru pogodbe: »Zato sprejema pošiljke od dobavitelja, skladišči, pripravlja in izdaja ter prevaža cepiva z vso logistiko ter zbira viale in igle po cepljenju. Letna pogodba znaša 879.955 evrov z DDV.«

NIJZ bo po Kacinovih zagotovilih s tem omogočeno, da se osredotoči na druge elemente, na natančno spremljanje potreb, na takojšnje dodeljevanje vrst in količin cepiva, »zato da bomo glede na časovne intervale med prvim in drugim odmerkom, ki so različni po dolžini, natančno dobavljali potrebno število vial«. Ponovil je včerajšnjo informacijo, da naj bi v četrtek Evropska agencija za zdravila odobrila cepivo ameriške družbe Johnson&Johnson, kar bi omogočilo hitrejše cepljenje prebivalstva. Gre za cepivo z enim odmerkom.

»Proizvajalec mora naročnikom naslednji dan dostaviti 0,47 odstotka skupne količine cepiv, ki je predvidena za april. Številke še ne moremo razkriti. Naši izračuni govorijo, da bi morali aprila, maja in junija dobiti 230.000 odmerkov cepiva,« je dejal Kacin. Ob tem je naštel tudi dobavne količine drugih proizvajalcev. Do konca marca pričakuje, da bomo skupaj prejeli okoli 100.000 odmerkov cepiva Pfizer, 30.000 odmerkov cepiva Moderna, do konca meseca pa prav tako 150.000 odmerkov cepiva AstraZeneca. Skupaj naj bi tako v marcu uporabili 282.819 odmerkov cepiv. Ob tem pa je bilo v Sloveniji zaenkrat cepljenih preko 207.000 oseb, od tega 77.617 moških in 129.757 žensk.