Natanko pred enim letom je Dolenjo vas, mirno belokranjsko vasico le lučaj od Črnomlja, pretresel kruti zločin. Nikomur ni bilo jasno, kako se je to lahko zgodilo prijaznima in pridnima zakoncema Englaro. Sprva so vaščani izvedeli le, da je mož Peter Englaro 67-letno ženo Zinko ubil, ko jo je udaril s polenom po glavi. Toda v preiskavi se je kmalu pokazalo tudi ozadje dogodka.

Englaro je zdaj sedel na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča. Čeprav je tožilstvo predlagalo pripor, ga sodišče ni odredilo, saj je presodilo, da okolici ni nevaren. Brani se s prostosti. »Potem ko sta se s partnerico sprla in mu je grozila, jo je najprej dvakrat udaril s polenom po glavi. Ko je padla na tla, se je nanjo usedel, jo še večkrat udaril in ji povzročil tako hude poškodbe glave, da je na kraju dogodka umrla. Dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti,« je obtožbo povzela okrožna državna tožilka Barbara Prevolšek Rajić in v zameno za priznanje predlagala kazen tri leta in pol zapora.

Za uboj na mah je zagroženo od enega do deset let zapora. Toda Englaro, ki ga zastopa odvetnik Mitja Inkret, je zelo umirjeno pristopil k prostoru za priče, pogledal zagovornika, nato pa sodniku Petru Žnidaršiču tiho dejal: »Ne priznam dejanja.«

Večkrat naj bi mu grozila, da ga bo ubila

V preiskavi, v kateri je bilo zaslišanih enajst prič, se je izkazalo, da je imela žena Zinka že več let duševne težave, zaradi katerih naj bi se tudi zdravila, in je Petra kot že večkrat prej tudi tistega usodnega dne tik pred dogodkom napadla in vpila nanj, da ga bo ubila. Kako točno je potekal tragični dogodek, bo obtoženi izpovedal na prvi glavni obravnavi 4. maja pred petčlanskim sodnim senatom.

Po dogodku se je Englaro udeleževal terapij v psihiatrični ambulanti. Obramba je sodišču predložila tudi zapisnik centra za socialno delo, iz katerega je razvidno, da je že leto pred dogodkom na centru izpovedal, da se počuti ogroženega, ker mu žena grozi. Zaradi groženj se je Englaro obrnil po pomoč tudi na policijsko postajo Črnomelj, o čemer bo na glavni obravnavi povedal pomočnik komandirja.

Obramba predlaga tudi neposredno zaslišanje izvedenke psihiatrije Martine Žmuc Tomori in kliničnega psihologa Tristana Riglerja, ki sta izdelala izvedensko mnenje o obtoženem. Sodnik Žnidaršič bo odločal tudi o predlogu obrambe, naj se izključi javnost v delu, ko bodo zasliševali priče tožilstva in izvedence. V tem delu se bo, kot je dejal zagovornik Inkret, razkrivalo družinske razmere in zdravstvene težave pokojne.

V začetku maja se bo tako začelo sojenje, ki pa ne bo dolgo. Sodnik Žnidaršič je razpisal le tri obravnave, za 18. maj pa napovedal, da bi morda lahko primer že končali.