Von der Leynova je v današnjem pogovoru s predstavniki medijev spomnila na bistvo januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv – če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. Minuli konec tedna so v okviru tega mehanizma prvič ustavili izvoz: Italija je blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo.

Predsednica komisije je poudarila, da je od začetka podpirala Italijo pri odločitvi, da ustavi izvoz cepiva AstraZenece v Avstralijo, saj je podjetje EU dobavilo manj kot desetino količine cepiv, ki je bila dogovorjena po pogodbi za prvo četrtletje.

Ta odločitev je bila soglasna in pričakujemo, da bo AstraZeneca okrepila prizadevanja, da dobavi več in da nadoknadi zamujeno. Od tega bo odvisen odgovor na vprašanje, ali bo izvoz v prihodnje potekal nemoteno ali ne, je poudarila predsednica.

Blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tako ni bil enkraten primer. Kako bo naprej, je odvisno od podjetja. Ne gre za države, gre za to, ali podjetje izpolnjuje obveznosti do unije. »Če spoštujejo pogodbo, so vrata za izvoz odprta,« je ponazorila.

EU bi lahko od aprila prejemala po 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec

Predsednica Evropske komisije sicer pričakuje, da bo od prihodnjega meseca Evropska unija prejemala po 100 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 na mesec. »Od aprila bi se lahko glede na načrte proizvajalcev količine znova podvojile, tudi zaradi skorajšnje odobritve dodatnih cepiv,« je povedala za več nemških lokalnih časnikov. V drugem četrtletju pričakuje v povprečju okoli 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec, torej do konca junija skupaj 300 milijonov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V EU so bila doslej odobrena cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca. V četrtek pa je pričakovati še odobritev cepiva ameriškega podjetja Johnson & Johnson.

S povečano dobavo cepiv bi lahko članice unije pospešile cepljenje proti covidu, lažje pa bi dosegle tudi cilj do konca poletja cepiti 70 odstotkov odraslih prebivalcev. Doslej so bile države in EU deležne številnih kritik zaradi počasnega cepljenja, kar je predvsem posledica težav pri dobavi cepiv.