Najbrž ideja o rižoti z rdečo peso zveni čudna. A nikar je ne odpišite, dokler je ne poskusite. Res je neverjetno dobra. Za pripravo se ne uporabi vložena pesa, ampak pesa, ki je le kuhana. Seveda jo lahko skuhate tudi doma, odlična pa je tudi kupljena. V rižoto je nekaj naribate, nekaj pa nakockate. Prva da barvo in okus, druga pa poskrbi za čudovit izgled.

Še nekaj besed o rižoti. Ko na začetku kuhanja k čebuli dodate riž, vse skupaj dobro premešajte in pražite toliko časa, da zadiši po lešnikih in da riž popije vse olje. In pozor, na koncu kuhanja mora biti rižota kremasta in nikar ne presuha in ne pretekoča – ko nagnete žlico, mora riž nežno spolzeti z nje. Rižota mora nekaj časa nujno tudi počivati – a dol z ognja. Ko dodate parmezan in maslo, rižoto dobro premešajte, odstranite s štedilnika, pokrijte in pustite počivati približno 3 minute.

K rižoti postrezite solato – odlično tekne motovilec v solati (opran motovilec začinite s soljo, oljem in limoninim sokom in premešajte).

Za še več navdiha si poglejte še nekaj idej za rižote:

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

Ješprenjčkova »rižota« s šparglji, grahom in meto

Rižota s korenčkom in jajčevcem

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

SESTAVINE (za 2 osebi):

1 žlica olja

½ (rdeče) čebule

2 stroka česna

½ glavice koromača

180 g riža za rižote

1,5 dcl (rdečega) vina

300 g kuhane pese (200 g naribane, 100 g nakockane)

½ žličke suhega timijana

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

50 g parmezana (+ za okras)

30 g masla

poper

sol

PRIPRAVA

V kozici segrejte olje, potem pa na segretem prepražite čebulo in koromač. Ko se delno zmehčata, dodajte česen in premešajte. Dodajte še riž, premešajte in pražite še minuto. Nato prilijte vino in kuhajte, da se vino pokuha. Dodajte 200 g naribane pese in premešajte, potem pa dodajte še timijan in poper. Nato postopoma dodajajte jušno osnovo – dodajte zajemalko osnove in ko jo riž popije, dodajte še naslednjo, vse dokler se riž ne skuha.

Ko se riž skuha, dodajte nakockano peso, parmezan in maslo ter premešajte. Kozico odstavite z ognja, jo pokrijte in pustite počivati 3 minute. Nato rižoto servirajte, okrasite z zelenjem koromača, parmezanom in poprom ter postrezite s solato.