Trenutno je po oceni NIJZ v državi 10.737 aktivnih prmerov, doslej pa je bilo skupaj potrjenih primerov že preko 195.000. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov v Sloveniji znaša 762 (včeraj 766). V bolnišnicah se danes skupaj zdravi 527 covid-19 pacientov. »Od danes naprej veljajo tudi spremembe glede napotitve v karanteno. Po novem jo je mogoče z negativnim testom prekiniti po petih dneh,« je pojasnila vladna govorka Maja Bratuša.

Od danes naprej medtem veljajo tudi strožji pogoji za vstop v državo. Ponovno so se vzpostavile kontrolne točke, o katerih si lahko podrobneje preberete na spletni strani policije. V karanteno so sicer napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega PCR ali HAGT izvida, ki niso preboleli novega koronavirusa ali niso bili cepljeni.

Ta teden brez sproščanja

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je nato v nadaljevanju spregovorila o tem, da se epidemiološka slika na žalost ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. »Zavedati se moramo, da je veliko ukrepov, ki so v veljavi, namenjenih temu, da bi družba in zdravstveni sistem delovali karseda dobro. Kadar imamo v populaciji veliko obolelih, prihaja v bolnišnice veliko ljudi, in vemo, da so hospitalizacije dolge in je potreba po posteljah velika, zato je res smiselno, da se trudimo, da z ukrepi pripomoremo, da se okužba čim manj širi in je pritisk na zdravstveni sistem manjši.«

V zvezi z ukrepi je vodja skupine povedala, da ta teden večjega sproščanja ne bo možno izvajati, tako obstoječi ukrepi v večini ostajajo. »Kar se tiče vračanja dijakov v srednje šole, smo se za to odločili na pobudo ministrstva za šolstvo. Odločili smo se tudi za nošnjo mask od 6. razreda dalje, saj smo v teh mesecih ugotovili, da so maske tiste, ki nam pomagajo pri omejitvi širjenja okužb. Če sta v prostoru dve osebi in nobena ne nosi maske, je kar 70-odstotna možnost, da bo zbolela druga oseba, če je prva okužena. Če pa ima tisti, ki je okužen, masko, se verjetnost že bistveno zmanjša. Manjši je učinek, če ima masko tisti, ki ni okužen,« je razložila.

Izpostavila je še, da je še naprej pomembno, da se poleg vseh ukrepov, ki so v veljavi, nadaljuje cepljenje. »To je eden najbolj učinkovitih ukrepov, tudi pri drugih infekcijskih boleznih. Želeno je, da 60-odstotno precepeljenost dosežemo čimprej. Nekje 90-odstotna precepljenost je tista, ki zanesljivo omeji okužbe. Takrat več ne pride do epidemičnih pojavov, temveč samo do posameznih pojavov pri tistih, ki ne morejo biti cepljeni ali ne morejo razviti zadostne zaščite s protitelesi,« je povedala v zvezi s tem.

V Sloveniji so sicer odkrili prve primere brazilske različice novega koronavirusa. Po besedah vodje vladne svetovalne skupine so jih zabeležili na območju Maribora, zaenkrat pri treh ljudeh znotraj družine, ki so imeli tesne stike. Ker podatkov o dodatno okuženih ni, upa, da gre za vnos iz tujine ter da večjega širjenja ne bo.

Aktualno stanje glede novih cepiv

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je zatem spregovoril o pričakovanem pozitivnem mnenju za cepivo družbe Johnson in Johnson. »Mnenje bo verjetno pozitivno, kar bi pomenilo, da bi lahko že prihodnji dan evropski direktorat za zdrave dal pozitivno mnenje in bi hitro lahko prišlo do distribucije. V Sloveniji lahko pričakujemo, če bo vse šlo po predvidevanjih, to cepivo v mesecu dni,« je ocenil in pojasnil, da je cepivo Johnson in Johnson prav tako vektorsko cepivo, DNA-cepivo, torej zelo podobno cepivom Sputnik V in cepivu AtsreZenece. »Zbir kliničnih študij je fascinanten, vključenih je bilo 44.000 udeležencev v različne študije. Narejene so bile v Evropi, ZDA, Braziliji in Južni Afriki.«

»Zanimivo je, da je učinkovitost tudi v ZDA 72-odstotna, kar je primerljivo z učinkovitostjo AtsreZenece, v Južni Afriki in Braziliji pa je učinkovitost 57- in 69-odstotna. To kaže na to, da so v kliničnih študijah, ki so bile izvedene v teh dveh državah, že bili prisotni mutirani podtipi novega koronavirusa, zato je učinkovitost nekoliko manjša, a še vedno zadovoljiva,« je povedal Štrukelj. Kot naslednje cepivo, ki je v pregledu na Evropski agenciji za zdravila, je navedel cepivo nemške družbe CureVac, ki temelji na informacijski RNA ter je podobno cepivu Pfizerja in Moderne. Evropska agencija pa je po njegovih besedah pozvala tudi dve kitajski družbi, ki izdelujeta cepivi sinovac in sinopharm. Pri obeh gre za deaktiviran virus, gre torej za klasično proizvodnjo.