Italijansko ministrstvo za zdravje je danes v izjavi sporočilo, da lahko s cepivom AstraZenece cepijo starejše od 65 let, ki se ne uvrščajo med zelo ranljive skupine. To so tisti s poslabšanim imunskim sistemom in tisti, ki jemljejo zdravila, zaradi katerih jih bolj ogroža smrt zaradi covida-19.

To je sicer minister za zdravje Roberto Speranza napovedal že v nedeljo v okviru vladnih načrtov za pospešitev cepljenja.

Več evropskih držav ni želelo odobriti cepiva AstraZenece za starejše od 65 let, češ da ni dovolj dokazov o učinkovitosti. Zaradi več nedavnih pozitivnih študij pa si je več držav premislilo.

V Italiji je doslej potrebna dva odmerka cepiva prejelo okoli 1,65 milijona ljudi. Vlada načrtuje, da bo najmanj polovico prebivalstva, kar je okoli 30 milijonov ljudi, cepila do konca junija.

V državi pa so danes presegli mejnik 100.000 mrtvih v povezavi s covidom-19. V zadnjem dnevu je namreč umrlo še 318 ljudi, skupno pa 100.103.

Zaostrovanje ukrepov, Kampanija znova rdeča

Italija je v nekaterih deželah, kjer se znova povečuje število okužb z novim koronavirusom, zaostrila protikoronske ukrepe. Številne šole so od danes znova zaprte, restavracije ne smejo več sprejemati gostov. Kampanija je medtem postala že tretja dežela, ki je znova označena z rdečo.

Uvrstitev določene regije med rdeče, kar je zdaj doletelo omenjeno deželo, kjer se med drugim nahajata Neapelj in Amalfi, pomeni uvedbo najstrožjih ukrepov, kot jih določi ministrstvo za zdravje v Rimu. Doslej sta bili rdeče obarvani že deželi Bazilikata in manjša Molize, kjer so prav tako zaprte šole, ljudje pa naj bi svoje domove tam zapuščali čim bolj redko, poroča nemška tiskovna agencije dpa.

Delitev dežel na različno obarvane glede na število okužb so sicer v 60-milijonski Italiji v boju proti pandemiji uvedli lani jeseni. Več območij, kjer se epidemiološka situacija prav tako slabša, je tokrat doletela uvrstitev med oranžne. Med njimi je Veneto na severu države, že pred tem je bila oranžno obarvana, kar pomeni srednje visoko tveganje, sosednja Lombardija z okoli desetimi milijoni prebivalcev. Oranžni sta tudi Toskana in Umbrija, poroča dpa.

Po vsej Italiji še sicer naprej velja nočna policijska ura, meje med deželami pa so, razen za izjeme, zaprte. Strokovnjaki od vlade vse glasneje zahtevajo uvedbo še strožjih zaščitnih ukrepov, saj se situacija poslabšuje po bolj ali manj vsej državi. V nedeljo so tako na primer v Italiji našteli več kot 20.000 novih okužb v enem dnevu, s čimer je število vseh okuženih od februarja lani naraslo na skoraj 3,07 milijona.

Izrael začel proti covidu-19 cepiti palestinske delavce

Izraelske oblasti so danes uradno proti covidu-19 začele cepiti Palestince, ki imajo dovoljenje za delo v Izraelu in naselbinah na Zahodnem bregu. Medtem so v Izraelu najmanj enkrat cepili pet milijonov državljanov.

Dovoljenje za delo v Izraelu ima okoli 100.000 Palestincev, veliko jih dela v gradbeništvu. Kdor se želi cepiti, je lahko svojo željo posredoval delodajalcu.

Na Zahodnem Bregu živi okoli štiri milijone ljudi. Zaenkrat tam niso cepili veliko ljudi, saj med drugim še vedno čakajo na dobavo. Palestinske oblasti so prve odmerke cepiva med drugim namenile nogometašem in vladnim predstavnikom, to pa je povzročilo kar nekaj nezadovoljstva.

V Izraelu, kjer živi okoli 9,3 milijona ljudi, je medtem prvi odmerek cepiva doslej prejelo že pet milijonov ljudi, od tega drugi odmerek prejelo okoli 3,8 milijona ljudi. Premier Benjamin Netanjahu je danes napovedal, da bodo kmalu začeli cepiti tudi otroke.

Palestinci pa še čakajo na svojo priložnost. Številne nevladne organizacije, med njimi Amnesty International, so pozvale Izrael, naj Palestincem zagotovi cepivo. Palestinske oblasti uradno niso zaprosile za cepivo, vendar bi po njihovem Izrael kot okupator moral nuditi podporo.