Za Jakovom Fakom je uspešen konec tedna v češkem Novem Mestu. Slovenski biatlonec iz Mrkoplja na Hrvaškem se je včeraj na zasledovalni tekmi v skupini šestih tekmovalcev boril za tretje mesto, a mu je do stopničk na koncu zmanjkalo 1,3 sekunde. V soboto je bil v sprintu deveti, potem ko je strelski del opravil brez napake, vendar se ni najbolje počutil v teku.

»Poskušal sem teči v svojem ritmu, se ne ozirati na druge in se osredotočiti na streljanje, kar mi je uspelo. V zadnjem krogu sem poskušal teči čim hitreje. Na začetku so me prehiteli, potem pa sem že v prvem klancu pridobil dve mesti. Po smuku oziroma v naslednjem klancu sem spet napadel, da bi prišel na vodilni položaj tiste skupine. Želel sem si iz zadnjega smuka priti prvi, na zadnjem klancu pred ciljno ravnino, a sta me žal prehitela Francoz in Norvežan. Na začetku zadnjega klanca sem bil v slabem položaju, a sem se boril. Ni mi uspelo prehiteti vseh, da bi bil tretji. Zmanjkalo mi je proge in same hitrosti na začetku klanca, tako da mi ni uspelo prehiteti Francoza,« je po nedeljski tekmi povedal Jakov Fak.

Po zaslugi le enega kazenskega kroga si je zmago priboril Norvežan Tarjei Boe. Na zadnje streljanje je prišel skupaj s sobotnim zmagovalcem Francozom Desthieuxom, ki pa je bil enkrat nenatančen, kar je izkoristil Johannes Thingnes Boe in si priboril drugo mesto, s čimer je povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. V ženski konkurenci je Norvežanka Tiril Eckhoff z zmago na nedeljski tekmi še četrtič v tej sezoni dosegla dvojček zmag na sprintu in zasledovanju na istem prizorišču.

Zelo dobro je na zasledovalni tekmi nastopil Miha Dovžan, ki je z enim zgrešenim strelom napredoval s 55. na 28. mesto in potrdil preboj v višji kakovostni razred svetovnega biatlona. Preostali slovenski tekmovalci in tekmovalka se niso pretirano izkazali.