Slovakinja Petra Vlhova, ki je vodila po prvi vožnji slaloma, je po prvi vožnji veleslaloma zaostala na drugem mestu 16 stotink sekunde za Shiffrinovo, ki je nato včeraj z najboljšim časom finala zmagala na slalomu.

Tokrat pa Američanka v finalu kot zadnja na startu ni bila tako prepričljiva. Izgubila je boj z Vlhovo za zmago, z zaostankom 37 stotink sekunde pa je tekmo končala na tretjem mestu. Pred njo se je uvrstila Robinsonova (+0,16), ki je bila sedma po prvi vožnji, v finalu pa dosegla najboljši čas.

Italijanka Marta Bassino si je že danes s četrtim mestom še pred finalom v Lenzerheideju zagotovila mali kristalni globus v seštevku discipline, premiernega v karieri.

Bassinova si je v prvi vožnji zagotovila peto izhodišče z zaostankom 84 stotink sekunde. V finalu pa se je uvrstila pred izzivalko za globus Tesso Worley in veleslalomski globus je bil v italijanskih rokah. Bassinova ima 510 točk, Worleyjeva (-148), ki je bila danes deseta, pa 362.

Slovenke v finalu izboljšale svoje uvrstitve

V drugi vožnji so nastopile tri Slovenke. Tina Robnik (+1,79) s 15. in Ana Bucik (+1,87) s 16. izhodiščem. V finale se je uvrstila tudi Andreja Slokar, odkritje letošnje sezone, ki se je s startno številko 49 zavihtela med najboljšo trideseterico. Ajdovka je za vodilno zaostala 2,43 sekunde za 20. čas.

V finalu se je nadaljeval odličen trend, ko so vse Slovenke, ki so se uvrstile v drugo vožnjo, še izboljšale svoje uvrstitve. Slokarjeva je za 19 stotink sekunde prevzela mesto vodilne. Novo slovensko vodstvo je bilo ob nastopu Bucikove, ki je takrat vodilno Švicarko Simone Wild prehitela za dve desetinki.

Na startu je bila še ena Slovenka. Robnikova je v slovenskem dvoboju za 14 stotink zaostala za Goričanko, ki se ji ravno ob koncu sezone vzpenja forma. Slovenke so bile na prvem, drugem in četrtem mestu. Na koncu pa je Jasna ponudila uvrstitev treh Slovenk v prvo petnajsterico.

Bucikova je bila 12. (+2,32), Robnikova 13. (+2,46), Slokarjeva 15. (+2,76). Bucikova je po šestem mestu, svojem najboljšem slalomskem dosežku v svetovnem pokalu, z 12. mestom prišla do svojega najboljšega veleslalomskega izida v svetovnem pokalu.

Hrovatova po padcu ostala brez nastopa

Po padcu je preizkušnjo izpustila prva slovenska veleslalomistka Meta Hrovat. Danes je padla med ogrevanjem pred tekmo na zelo ledeni ogrevalni progi, ki je še pred tekmo povzročala težave tekmovalkam. Utrpela je udarec v glavo. Ker je šlo za sum pretresa možganov, so se v slovenski ekipi odločili, da bo Hrovatova izpustila veleslalomsko preizkušnjo.

Kljub ničli njena uvrstitev ni ogrožena ter je kot deveta veleslalomistka varno v najboljši petindvajseterici letošnje veleslalomske sezone z zagotovljenim nastopom na finalnem veleslalomu 21. marca.

Pred finalom sezone svetovnega pokala 2020/21 v Lenzerheideju v Švici sta na sporedu le še dve tekmi. Prihodnji konec tedna bo Are na Švedskem gostil dva ženska slaloma.