Zelo žalostno je bilo gledati vso nemoč Fajonove spričo arogantnega in žaljivega Janševega odgovora, ki jo je nedvomno presenetil, saj je bila s poslanko Alenko Bratušek edina iz opozicije, ki je privolila v srečanje z njim in njegovo vlado, h kateremu je predsednike vseh opozicijskih strank pozval Borut Pahor. Že zato se takega ponižanja gotovo ni nadejala.

Sprašujem se, kako naj verjamem predsedniku, ki ob vsem, kar se dogaja, ves svoj mandat nemoralno molči. Bojim se, da je v vseh svojih vlogah, v katerih se je javno preizkušal – kot pek, frizer, smetar… –, bolje izkazal kakor v tej, za katero se je pustil izvoliti. Kot predsednik države je, po mojem osebnem mnenju, popolnoma zavozil. Državljani se v času vlade Janeza Janše, ki jo Pahor ves čas zelo neumorno podpira, počutimo zelo ogrožene, kar dejansko tudi smo, predsednik pa se ves mandat niti z besedo ni zavzel za nas. Dijaki so se odpovedali ministrici Simoni Kustec, jaz se odpovedujem predsedniku.

Upam, da je Tanja Fajon zdaj spregledala, v kaj se je spustila; politična kultura v slovenskem parlamentu je svetlobna leta oddaljena od evropske. Z vladnim nasilnim seksizmom in njenimi protizakonitimi ukrepi se lahko spopada le enotna opozicijska koalicija KUL, s soliranjem in paktiranjem z Janezom Janšo, kot je lahko zelo hitro izkusila na lastni koži, pa njeni stranki gotovo ne bo pridobila dodatnih glasov na volitvah.

Zadnji čas je, da se opozicija zares poenoti in se odgovorno zavzame za zaščito državljanov pred policijskim nasiljem ter zahteva svobodo javnega izražanja. Če bo to početje samo gledala, bo sokriva, če se tudi nam v bližnji prihodnosti, ko bo ljudem tega končno dovolj, zgodi Tiananmen, kitajski Trg nebeškega miru. Policija namreč postaja vedno bolj poslušna, videli smo že, kako daleč lahko gre. Uporabljeno je bilo že vse od solzivca do vodnega topa, ni oklevala niti pri nabojih. Njena tarča so vsi, tudi starejše ženske, zdaj pa še najstniki. Vas to ne skrbi dovolj?

Lada Zorn, Ljubljana