Režiser Radu Jude je prejemnik glavne nagrade letošnjega Berlinala. Po srebrnem medvedu za duhoviti vestern Bravo! je prejel še zlatega, in sicer za celovečerni film Bad Luck Banging Or Loony Porn, ki pripoveduje zgodbo o tem, kako po spletu zakroži videoposnetek seksa, ljudje pa nato kljub zaščitnim maskam prepoznajo žensko na posnetku. Ker gre za učiteljico, to sproži burno debato o spolnih odnosih in pornografiji, torej o primernem in neprimernem ter še čem. V utemeljitvi nagrade je žirija zapisala, da je film ujel bistvo, tako telesa kot duha, ter vrednote in surovost trenutnega človeškega obstoja. Menijo, da je v Bukarešti leta 1977 rojeni Jude ustvaril nekaj posebnega, namreč »film, ki ima redko kakovost trajnega umetniškega dela«.

Nekaj posebnega pa je gotovo tudi letošnji berlinski filmski festival, ki zaradi epidemiološke slike poteka v dveh delih. Virtualni tekmovalni del festivala se je tako včeraj sklenil z razglasitvijo prejemnikov nagrad, junija pa so predvidene še projekcije v živo, če bodo razmere to dopuščale. V osrednjem tekmovalnem programu se je sicer letos za glavne nagrade potegovalo 15 kandidatov, največ predstavnikov je imela Nemčija s štirimi, Francija in Madžarska pa sta se predstavili s po dvema filmoma. Žirijo, ki je bila tokrat brez predsednika, je sestavljalo šest režiserk in režiserjev, katerih filmi so v preteklosti prejeli zlatega medveda, med njimi tudi lanski dobitnik Mohammad Rasulof iz Irana, Nadav Lapid iz Izraela in recimo Adina Pintilie iz Romunije.

Prvič skupna kategorija za glavno vlogo

Šestčlanska žirija je razdelila še pet srebrnih medvedov. Za režijo je nagradila prvenec madžarskega režiserja Denesa Nagya Natural Light, zgodbo, postavljeno v leto 1943 in okupirano Sovjetsko zvezo, ki izlušči številne moralne dileme. S scenarijem jo je prepričal korejski filmar Hong Sangsoo (Introduction), v kategoriji umetniškega prispevka pa Yibran Asuad z montažo filma A Cop Movie mehiškega režiserja Alonsa Ruizpalaciosa.

Igralske nagrade so bile letos v znamenju žensk. Nagrade v igralski kategoriji so namreč letos prvič poenotili za oba spola. V kategoriji glavne vloge je tako slavila domačinka Maren Eggert (I'm Your Man), nagrada za najboljšo stransko vlogo pa je pripadla Lillo Kizlinger (Forest – I See You Everywhere). Rjusuke Hamaguči je pobral veliko nagrado žirije, ki jo je Japonec zapeljeval s triepizodnim ljubezenskim trikotnikom v filmu Wheel of Fortune and Fantasy. Drugo nagrado žirije pa je s skoraj štiriurnim dokumentarnim filmom o integraciji osvojil nemški Mr. Bachmann and His Class v režiji Marie Speth.

Slovenskega filma v uradnem delu programa ni bilo, je bil pa prisoten na virtualni filmski tržnici in v sklopu devetnajste edicije Berlinale Talents, kamor so se uvrstili producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Drugi del Berlinala bo v živo s podelitvijo in občinstvom, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, kot rečeno, potekal od 9. do 20. junija.